По инициатива на лидера на СДС Пламен Юруков партиите-членки на Европейската народна партия ще се съберат през следващата седмица, за да обсъдят по-нататъшните съвместни действия за бойкот на тройната коалиция, обяви на пресконференция в Смолян лидерът на СДС Пламен Юруков, съобщиха от СДС.
Юруков посочи, че трябва да се променят начините за водене на протест, като трябва да се подходи с интелигентни форми, а не с мегафони. Лидерът на СДС каза още, че партията ще продължи да следва трите си решения взети по време на националния съвет през месец юли, а именно - падане на кабинета, предсрочни избори и ново управление. През есента предстои още една среща на национално ниво на партията, където ще се обсъди управленската програма. СДС ще настоява за промяна на избирателната система и промяна на партийните листи, за да се избегне влизането в парламента на партийни функционери. От синята партия ще настояват и за продължаване на приватизацията, съкращаване на държавната администрация, закриване на министерства и държавни агенции. СДС ще застане и зад личната неприкосновеност на гражданите, както и за въвеждането на интелигентно управление с професионалисти, а не с популистични лозунги. На въпрос, кои министерства трябва да бъдат закрити, Юруков посочи, че това са Министерството на държавната администрация и административната реформа, Министерството на извънредните ситуации и Държавната агенция за младежта и спорта. Според него тези структури могат да се ръководят от парламентарните комисии. „Ако дадем сградата на ДАМС под наем, за спорта ще има много повече пари, отколкото сега, каза Юруков. Той допълни, че от държавната администрация трябва да си отидат толкова хора, колкото е необходимо, за да може да останат професионалисти, които ще имат високо заплащане.
Когато се прави промяна в партия и когато се предлага нова алтернатива за управление на страната, те трябва да се правят от нови хора, които мислят по нов начин, каза още на пресконференцията в Смолян лидерът на СДС Пламен Юруков. Според Юруков бившите сини лидери - Стефан Софиянски, Иван Костов и Бакърджиев, са от друго време и друго управление. Трябват нови и млади хора, с които много по-лесно би се работило", каза Юруков. На въпрос, възможно ли е, ако СДС се изкачи във властта, отново в редиците да влязат бивши функционери, синият лидер отговори, че системата в СДС в момента е такава, че хора, които в миналото са били в партията и са довели до грешки, много трудно биха се върнали в партията.  БЛИЦ