Не съм взел нито лев по програма САПАРД, заявява лидерът на СДС Пламен Юруков в специално съобщение, разпространено от пресцентъра на синята партия. Председателят на СДС ще поиска да бъде проверена неговата фирма.
„Не съм взел нито лев по програма САПАРД. Съществува договор на моя фирма по една от мерките по програмата, сключен в края на 2006 г. По този договор няма постъпили плащания на средства от ЕС. Категорично заявявам, че фирмата е абсолютно изрядна, съгласно закона и критериите за участие в САПАРД", заявява Юруков във връзка с днешна публикация в национален всекидневник, свързваща неговото име със списък на бенефициенти по САПАРД. Пламен Юруков ще поиска специално да бъде проверена неговата фирма, като резултатите от нея бъдат публично оповестени. „Абсолютно некоректно е твърдението за наличието на „свързани лица", по смисъла на закона и на изискванията по програмата. Неверни са и твърденията за закупуване на стари машини. За целите на проекта, със средства на фирмата, тази година са закупени нови и най-модерни машини. Документите за тях ще предоставя на медиите. Компанията, в която участвам, създава стойност в българската икономика - чрез работни места и качествена продукция. Имам всички основания да се гордея с това, което съм създал като предприемач", допълва Пламен Юруков.
Той заявява, че атаките и спекулациите с неговото име се дължат на консолидацията и възхода на Съюза на демократичните сили. Този факт притеснява всички опоненти на синята партия, подчертава лидерът на СДС. Според Юруков в момента се прави опит, чрез замесването на неговото име, да се отклони вниманието от виновниците за злоупотребите във Фонд „Земеделие".  Аз разбирам положението на всеки коректен земеделски стопанин, който в резултат на спрените плащания по САПАРД, ще бъде ощетен. Мнозина са изправени пред фалит. Всичко това е резултат от лошото управление на тройната коалиция, което вероятно ще доведе до спиране на тази конкретна програма, както и на още плащания от Европейския съюз. Това поставя в риск българската икономика и унизява българската държава пред европейските партньори, коментира още Юруков. /БЛИЦ