Аз имам прекрасни отношения с толкова много хора, не само в ГЕРБ, но и с елита на демократична България. Имам прекрасни отношения с г-н Каракачанов. Имал съм много конструктивни отношения с ДПС. Това каза президентът Росен Плевнелиев (2012г.-2017г.) в студиото на "Неделята на NOVA" по Нова тв.  

"Твърдя и заявявам отговорно, че когато царят дойде на власт, помете всички. Ако министър-председателят Костов не беше разцепил другите лидери и бяха удържали фронта, тогава дясното обединено щеше да има един много голям шанс. Той е от лидерите, които взеха решение да разцепят дясното. Нека търсим обединение", каза президентът. 

"Аз съм свидетел как по време на кметските избори ГЕРБ търсеше обединение. Потърси и Демократична България, но те избраха Мая Манолова. Те не са дясна партия, а популистка партия. Като съберете ляво, център и дясно се получава популизъм. Ако разчистят, хората ще започнат да им вярват. Да започнем от ген. Атанасов, който даде власт на олигарсите", допълни той. 

Според Плевнелиев, Борисов също трябва да гледа напред и трябва да знае, че рано или късно партията трябва да поеме ново поколение. 

"Лидерите на Демократична България от година и половина мълчат, че президента не спазва конституцията и законите. Те нямат една статия, която да показва, че държавният глава не спазва върховенството на закона. Той няма правото да иска оставката на главния прокурор и министър-председателят, което е недемократично и незаконно", отбеляза президентът.

Според него ГЕРБ са допуснали стратегическа грешка да му дадат президентската институция, с което са го направили герой.

"Той постоянно плюе институциите. Сега разбраха, че не трябва да го правят герой. БСП и техният кандидат няма да спечелят нито един избори. Човекът се назначи за техен кандидат вече. Той ще изпие горчивата чаша на популизма", каза той. 

"В НС трябваше да има комисия, която да разследва тези неща. Аз се чувствам много комфортно в тази ситуация. Да бъдещ действащ държавен глава е най-тежката работа. Да не си действащ президент е най-хубавата работа на света. Мога да бъда сред хората и да казвам нещата в прав текст", допълни Плевнелиев. 

"Разбрах, че няма значение рейтингът на държавния глава. Той има друга роля и ако погледнете всеки държавен глава можете да кажете какво е свършил за народа. Кажете какво е свършил президентът Радев. Няма нищо свършено. Ще се радвам да видя, но за съжаление към момента още не е разбрал, че популизмът не е присъщ на президентската институция", заключи президентът за периода 2012-2017 година.