Постигането на по-висок икономически растеж и насърчаването на конкурентоспособността в Източна Европа изискват държавите от региона да следват общ подход за привличането на инвестиции. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Будапеща на Срещата на високо равнище "Съживяване на растежа, конкурентоспособността и инвестициите", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 
Събитието се провежда в рамките на Конференцията на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР) "Съживяване на растежа и инвестициите: Европейският съюз от Балтика до Средиземноморието". 

Държавният глава призова за дългосрочно планиране на политиките, с които Европейският съюз да засили своята конкурентоспособност в глобализиращия се свят и да отговори на икономическата криза, политическата нестабилност и социалното недоволство. 

"Трябва да насърчим доверието в ЕС, защото това е инвестиция във възможностите на Европа да се справя успешно като общност с предизвикателствата, пред които сме изправени", категоричен беше Росен Плевнелиев. 

Държавният глава призова да бъдат изтъквани не само затрудненията, но и успехите, постигнати от държавите от Източна Европа в процеса на европейска интеграция и открои постигнатата банкова и финансова стабилност и нарастването на БВП на България през последните 15 години. 

Според президента, светът и Европа са в период на трансформация и в бъдеще създаването на успешни икономически модели ще зависи от способността на държавите и регионалните общности да се адаптират и да развиват индустриите на бъдещето и иновациите. 

"За мен поуката от днешната икономическа криза е, че от значение е качеството, а не количеството. Адекватният отговор на икономическата криза е в увеличаване на качествените инвестиции в образованието, което ще ни позволи да моделираме бъдещето, като насърчим отраслите, които създават висока добавена стойност", посочи още държавният глава. 

Бързото развитие на сектора на информационните и комуникационните технологии в България и в Източна Европа беше посочено от президента Росен Плевнелиев като успешен пример за способността да се създават високоплатени работни места и за привличането на нови инвестиции. 

В България секторът на информационните и комуникационните технологии бележи среден годишен ръст от 10 на сто, а броят на заетите в сектора нараства с 5 на сто годишно. 

Сред участниците във форума на ЕБВР в Будапеща бяха министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, председателят на ЕБВР сър Сума Чакрабарти.