От един министър-председател се очаква повече работа и по-малко маркетинг. Някои от действията на премиера повдигнаха няколко въпроса, но визитата на Кирил Петков в Скопие не е успех. Toва заяви Росен Плевнелиев в "Тази събота и неделя" по bTV.

"БСП винаги са стояли на русофилски позиции, да не забравяме и гафа на Румен Радев, когато каза, че Крим е руски. За мен това изказване граничи с национално предателство. 

Ако режимът на Путин нападне Донбас, тогава държавния глава пак ли ще каже - "Донбас е руски", отправи въпроси Плевнелиев, но въпреки това поздрави държавния глава за позицията му вчера, по повод руския ултиматум за излизане на България от НАТО.

"От един министър-председател се очаква повече работа и по-малко маркетинг. Ще има работни групи, това е чудесно, но някой от действията повдигнаха доста въпроси, включително и начина по който се отнесе към българската общност в Скопие. 

Радев след скандала с Киев: Анексацията на Крим е нарушение, но реалността е, че в момента е руски

Надявам се правителството да коригира своето решение и най-после да разбере, че е крайно време е Сев Македония да направи тези реформи, който ние направихме преди повече от 30 години", настоя Плевнелиев.

"Конституцията е обърната с главата надолу, ние сме в една ситуация в която президентът има абсолютната власт в страната. Считам, че е време Кирил Петков да покаже с действията си, че не е просто служебен министър на държавния глава", призова Плевнелиев.

"Убеден съм, че има много идеи, но искам да видя по-ясни тези. Той има историческа възможност - продължи по пътя на надграждането и членството на България в Еврозоната, въпреки волята на Радев, който не иска да дразни русофилите.

Желая успех на втория мандат на президента Радев, но желая да се получи от дълбоките грешки, които допусна по време на първия мандат

В първия мандат Радев се бореше за властта - получи я. Във втория мандат ще видим различен Радев, който сега трябва да покаже, че е държавник. Необходими са резултати и конкретни резултати за хората. Успехът на държавния глава се мери с успеха на обикновения човек и надграждането на националните идеали", допълни експрезидентът.