Вицепремиерът и министър по европейските фондове Меглена Плугчиева ще поиска всички управляващи органи, свързани с европарите, техните назначения и уволнения, да бъдат задължително съгласувани с нея. Това съобщи самата тя пред Дарик радио.

Тя уточни, че това решение трябва да бъде прието през идната седмица. На въпрос дали ако не го получи, тя ще се оттегли, Плугчиева отговори: „Ако не мога да изпълнявам ангажиментите си, трябва да помисля дали не трябва да се оттегля”.

„Не искам да изпадам в ролята на човека, който само препоръчва и седи и гледа как това, което е препоръчал не се изпълнява, тъй като нямам инструментариума. Когато се дават отговорности на един човек, трябва да му се дадат и възможности да ги изпълнява", каза Плугчиева.

По въпроса за Закона за конфликт на интереси тя заяви, че не може да поставя ултиматуми на парламента. "Всичко опира до политическа отговорност и зрялост. Очаквам през следващите седмици да има решение по този закон и този закон да влезе в действие. Нещата са формулирани, очакванията са ясни. Трябва едно да разберем, че не бива да правим нещата заради Брюксел, трябва да е ясно, че това го правим заради нас самите", посочи Плугчиева. /БЛИЦ