Oт май до септември т.г. има десетократен скок на увеличение на обема на средствата на сключените договори по оперативните програми. От януари 2007 до май 2008 са сключени договори на стойност 94 млн. лв., а от май до края на септември те са нараснали на 948 млн. лв. Това заяви вицепремиерът Меглена Плугчиева на съвместна пресконференция с европейски депутати от комисията по бюджетен контрол, които бяха на посещение у нас.
Делегацията беше ръководена от зам.председателя на комисията Нилс Лундгрен, а в състава й бяха включени още петима членове на ЕП, сред които българските евродепутати Маруся Любчева и Петя Ставрева.
Евродепутатите посетиха проекти, финансирани по предприсъединителните програми на ЕС в община Белослав, област Варна, където е изграден общински проект за рекултивация на пътища, както и предприятие за преработка на риба и рибни продукти по САПАРД и модернизирано отделение към варненската болница „Св. Марина”. В София делегацията се запозна с изпълнението на проекта за строителството на магистрала „Люлин”. Целта на посещенията е да се придобият впечатления на място, да покажем не най-доброто, а реалната картина, посочи вицепремиерът Плугчиева.
Основните слабости, които присъстваха в България преди, вече са или преодолени, или са на път да бъдат преодолени, заяви евродепутатът и зам.-председател на комисията по бюджетен контрол в ЕП Богослав Либерацки. Той констатира, че административният капацитет вече е увеличен, а България не може да се разглежда като страна, която е с особено висока корупция. Това не е така, не и на правителствено ниво, и не считам, че сте в по-високата категория на рискови страни. Към момента не сме открили и едно загубено евро от България, добави евродепутатът. „Не се чувствайте членове от втора, трета и четвърта категория, това не е така”, коментира Либерацки. Забелязахме ясна и силна воля в правителството нещата да тръгнат в правилна посока, мерките, които бяха предприети, са обещаващи, обобщи евродепутатът.
Евродепутатите от делегацията бяха единодушни, че е впечатляваща макроикономическата стабилност и икономическият растеж, а страната ни може да се превърне в Ирландия на ЕС след 15 г., ако продължи със същото темпо на развитие. Забелязваме с удовлетворение, че има промяна. Политиците на високо ниво, с които се срещнахме, ни убедиха, че се отделя сериозно внимание на проблемите, свързани с корупцията и съдебната система в България, каза Нилс Лундгрен, ръководител на делегацията на ЕП и зам.-председател на комисията по бюджетен контрол. По думите му има основание да се вярва, че проблемите от миналото, свързани със слабости в областта на правосъдието, бързо се преодоляват. Той препоръча договорите по проектите, финансирани по програмите на ЕС, да бъдат изготвяни по различен начин с възложителите, така че средствата, които се изплащат на частни фирми, да не изчезват в джобовете на частни лица, а да бъдат изразходвани за целта, за която са заделени.
Посещението в България даде ясно да се разбере, че правителството вече е извлякло поука и се е научило по какъв начин да се възползва от членството ви в ЕС, отбеляза от своя страна Богослав Либерацки.
Вицепремиерът Меглена Плугчиева допълни, че по време на срещите с делегацията от ЕП е бил коментиран докладът на ЕК, както и напредъка на страната ни в работата по оперативните програми. Отправих молба за допълнителна експертна помощ за България от страна на ЕК и изразих готовност да докладвам в ЕП пред комисията за регионално развитие в края на октомври или в удобно време за депутатите по изпълнение на нашите мерки за действие по трите предприсъединителни програми ФАР, ИСПА и САПАРД, каза Плугчиева. /БЛИЦ