Дългата процедура за одобряване на проекти по програмите на Европейския съюз създават условия за корупция, смята вицепремиерът Меглена Плугчиева.
Заради това той трябва да бъде намален наполовина, заяви тя по бТВ тази сутрин. В четвъртък на заседание на правителството ще бъдат разгледани промени в тази насока. Сега от момента на подаването на документите до одобряването на даден проект минават 11 месеца, което е много дълъг срок, поясни вицепремиерът. Освен това тя ще настоява да бъдат опростени процедурите, за да се избегне двойното подаване на едни и същи документите. Когато една процедура е проста, тя е по-прозрачна и по-трудно може да се злоупотреби с нея, обясни тя.
Според Плугчиева новините от Брюксел са повече добри, отколкото лоши. Оценката за България сега е предпазлив оптимизъм, уточни тя. Критиките от страна на Европейската комисия остават по отношение на бавните процедури и липсата на яснота. Трябва да ускорим срока за одобрение на проектите и да гарантираме, че Законът за конфликт на интереси ще действа. Така ще се гарантира, че няма да има непрекъснато кадрови промени и политическа намеса при усвояването на еврофонодовете. Това са условията, които комисията поставя пред нас, обясни още Плугчиева.
Тя отново настоя за повече правомощия за вицепремиера по еврофондовете. Не става дума за лицето Плугчиева, а за това, че когато една институция е натоварвана с отговорности трябва да има и инструментариума, за да си върши работата, мотивира се тя. /БЛИЦ