Правителството има ясен план за действие с конкретни срокове и отговорности, заяви вицепремиерът Меглена Плугчиева по време на дебата за вота на недоверие към Правителството.
Според нея това, че има критики в доклада на Европейската комисия не е изключение. Това се случва с всички новоприсъединили се страни, защото след членството има момент на умора, отпускане, самозадоволство. Най- вероятно след 1 януари 2007 г. малко сме подценили въпроса, че тепърва предстои същинската работа, каза Плугчиева.
Тя се обърна към опозицията с молба да участва в контрола при европрограмите. Къде е вашият парламентарен контрол, след като имате цялата информация, защо не сте изслушали министрите, а чакате доклада на комисията, за да отправите критики, попита вицепремиерът.
По оперативните програми от 2007 г. – 2010 г. България получава авансови плащания. Реално можем да разчитаме от февруари 2009 г. да се ползват средствата по тях, обясни Плугчиева. Тя призна, че когато е поела поста на вицепремиер е имало забавяне и проблеми по предприсъединителни програми. Това обаче се променя, отбеляза тя. Имаме шанс да възстановим акредитацията на двете агенции по ФАР, ще настояваме също така програма САПАРД да бъде удължена до края на 2009 г. , посочи още тя.
По думите на Плугчиева много страни връщат средства по програми на ЕС. Бавария връща средства, Полша връща огромни средства, но никой не прави драма и трагедия, напротив в конструктивен тон се прави анализ и се коригират грешките, обясни вицепремиерът. /БЛИЦ