„Искам да ви благодаря на всички в залата от името на правителството за това, че работихте толкова усилено последните дни и днес може да се похвалим, че имаме приет бюджет“, това заяви премиерът Кирил Петков преди минути от трибуната на Народното събрание (НС). 

Думите му дойдоха минути, след като депутатите приеха Бюджет 2022.

„Този бюджет е безпрецедентен по няколко въпроса.

Има много инвестиции, които ще започнат промяната, за която ние обещахме.

Освен капиталовите инвестиции имаме и инвестиции в човешкия капитал. Като безпрецедентното увеличени на учителските заплати

Този бюджет е и социален. Той не изоставя никой българин да бъде под линията на бедност.

Много благодаря за усилията“, каза премиерът.

„Искам да кажа на всички, че този бюджет е успех за Народното събрание и за коалицията.

Всички критики, които се очакваха, че ще имаме проблеми в коалицията… това показа, че коалицията работи, че имаме резултати и това, върху което работим заедно, го работим сплотено.

Това е началото на истинската промяна“, каза още Петков.

Това провокира част от депутатите в зала да станат на крака и да му ръкопляскат. Подобно нещо направи и самият премиер преди да напусне залата.



Парламентът реши през 2022 г. общата субсидия за делегираните от държавата дейности на общините да бъде 4 889 285 900 лв.

За трансфери за местни дейности в т.ч. обща изравнителна субсидия в държавния бюджет са предвидени 379 000 000 лв., за трансфер за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища - 48 228 100 лв., целева субсидия за капиталови разходи - 296 310 200 лв.

Народните представители увеличиха с 5 млн. лв. предвидените средства за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони.

Парламентът реши за сметка на икономии на разходи или трансфери по бюджетите на първостепени разпоредители Министерският съвет да може да финансира дейности по оказване на помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, както и за предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна и за извършване на разходи за справяне с последиците от военните действия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!