От началото на годината досега след намесата на Главната инспекция по труда (ГИТ) са изплатени 8 млн. лева забавени трудови възнаграждения. Това каза днес в Бургас министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.
Тя която участва в проверки на инспекторите по труда в града, съобщиха от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика. Министър Русинова посочи, че за същия период от време са извършени 300 проверки в страната за спазване на трудовото законодателство, съобщи "Фокус".
 
„Най-честото нарушение е забавянето на заплатите, като от началото на годината с актове на ГИТ са установени 11 млн. лева закъснели плащания към служителите“, допълни министърът. За 2015 година забавените трудови възнаграждения са 47 млн. лева, като след намесата на ГИТ за изплатени 26-27 млн. лева.
 
„От днес седем екипа на ГИТ в Бургас стартират проверки, които ще продължат по време на летния сезон“, съобщи министърът. Резултатите от работата на инспекторите ще се публикуват всяка седмица, а засилените проверки ще продължат през целия активен сезон. Данните към момента показват, че най-често срещаното нарушение на заведенията в курортите е нарушаването на работното време.
 
Министър Русинова добави, че държавата създава възможности за работодателите да подобрят условията на труд в предприятията и да създадат гъвкави системи за заетост. „По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 има осигурени средства за това и се надяваме на активност от страна на работодателите“, каза тя. Русинова добави, че осведомеността на работещите е ключов момент за спазването на трудовите им права. „Около 30 % от сигналите в инспекцията по труда постъпват от работници. Направили сме необходимото всеки трудещ се да има възможност да получи информация за правата си във всеки един момент“, каза министърът.