Подписвайки важен документ Меркел похвали България!

Германският канцлер ни поздрави за диалога със съседите

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави усилията на България за нормализиране на отношенията на ЕС със съседите си и за намаляване на напрежението между Гърция и Турция.

Християндемократическият съюз на Меркел, Християнсоциалният съюз и Германска социалдемократическа партия подписаха коалиционното споразумение за създаването на ново правителство. 

По този повод на пресконференция в Берлин Меркел отговори на въпроси на журналисти от цяла Европа и специално поздрави България за усилията й да нормализира отношенията в източносредиземноморския регион и инициирането на среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 

"Поздравявам България за това, че се ангажира за намаляването на напрежението в региона, България се ангажира и за добрите отношения със страните от Западните Балкани, в които голяма роля играе и Турция. Важно е да останем в готовност да водим разговори и да не крием едни от други различните си мнения, но трябва да останем в диалог", посочи Меркел.

По този повод вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов написа в личния си профил: "Водещата роля на България и усилията на премиера Бойко Борисов за Западните Балкани логично получават висока оценка в Европа. Днешните думи на Ангела Меркел са поредното доказателство за това“.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: в. Монитор