България настоява за допълнително финансиране от ЕС заради предсрочно спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи премиерът Сергей Станишев, който вчера разговаря с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу в Брюксел.
България не иска нищо повече от това, което заслужава, подчерта премчиерът. Станишев е поискал от председателя на ЕК да бъде преразгледана бюджетната рамка на ЕС от 2009 до 2013 година. По думите му страната ни има много убедителни аргументи, които в никакъв случай не са измислица. 
От еврокомисията смятат, че са необходими допълнителни преговори за промяна на финансовата перспектива. Следващите месеци ЕК ще излезе с конкретни решения.
По думите на Станишев не е приемливо гражданите на ЕС да бъдат заложници на проблемите, които съществуват между Русия и Украйна. Той е говорил с Барозу да се търсят възможности за диверсификция на доставките и маршрутите, както и създаването на междусистемни връзки с Гърция и Румъния. Опасността от нова газова криза стои не само пред страната ни, а е и проблем на ЕС.
ЕК е дала положителна оценка на страната ни, стна ощ ясно от думите на премиера. България се движи в правилна посока и предприема правилни мерки в условията на финансова криза.
По думите му България има устойчива фискална политика, програма за икономически реформи, която прави нашата икономика по-конкурентоспособна в трудната международна среда. Това дава предпоставки да преминем през кризата стабилно стъпили на земята, каза още Станишев. България е една от малкото страни в ЕС, за която се прогнозира икономически растеж за тази година, изпреварващ този на някои страни от еврозоната.
Правителството е разработило антикризисен план с мерки, които ще осигурят през 2009 г. стабилност на финансовата система, запазване на икономическия ръст, подкрепа на бизнеса, социална подкрепа и запазване на доходите на работещите и пенсионерите, както и създаване на нови работни места, привличане на инвестиции и подкрепа на реалната икономика.
По думите на премиера Барозу е одобрил продължаването на реформите у нас, свързани със съдебната система, вътрешния ред, националните планове за социална защита и финансова стабилност.
Станишев е представил на председателя на ЕК и конкретни предложения за засилване на сътрудничеството между страната ни и европейските институции за решаване „по един изцяло прагматичен начин въпросите на правосъдието и вътрешните работи”. Предстои това предложение да бъде обсъдено и с останалите страни членки, които имат желание да партнират.
По отношение на енергийната сигурност ще бъде осигурено финансиране на енергийните проекти. Средствата от бюджета на ЕК са ограничени, България е една от най-засегнатите от кризата с газа. „Ще търсим диалог със страните членки на ЕС, за да може нашите интереси да бъдат отчетени по най-добрия начин”, каза той и добави, че ще се търси финансиране от ЕИБ и ЕБВР на енергийните проекти, за да може да се реализират бързо.
Десислава Вангелова, БЛИЦ