Парламентът прие решение, с което разпределя бюджетния излишък в размер на 1,2 млрд. лв., предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Въпреки че дебатът продължи повече от четири часа, той премина при слаб депутатски интерес. В гласуването участваха едва 161 депутати. От тях 122 подкрепиха решението, 35 бяха против, а четирима се въздържаха.
Опозицията се противопостави на начина на разпределение на средствата и настоя парите да бъдат разходвани по друг начин. ОДС поиска целият излишък да отиде в Сребърния фонд, БНД - да не бъдат харчени парите, ДСБ настоя да не се използват ресурсите на българските данъкоплатци в различни проекти, където са спрени европарите. Управляващите защитиха намеренията си да вложат голяма част от излишъка в здравеопазването, образованието, социалната сфера и инфраструктурата. 80 млн. лв. ще бъдат заделени за фонд за лечение на деца, за програма "ин витро", за купуване на рентгени, линейки и лъчетерапевтична апаратура. За създаване на достъпна среда за хората с увреждания правителството ще похарчи три милиона лева, а за коледни добавки на пенсионерите - 337, 5 млн. лв. За автомагистрала "Тракия" са предвидени 90 млн. лв., а още с 90 млн. лв. ще бъдат правени ремонти по републиканската пътна мрежа. Държавата ще купи и нови коли за пожарната служба и за полицията./БЛИЦ