България получи специална похвала за приноса си в полицейските действия по опазването на ЕВРО 2008 от футболните хулигани. Министрите на вътрешните работи от Залцбургския форум, на който присъства и вътрешният министър Михаил Миков, решиха да предложат модела на полицейско сътрудничество в региона като добра практика на ниво ЕС, съобщиха от МВР.
Австрия предлага модела за полицейско сътрудничество в рамките на Залцбургския форум да бъде представен на ниво Европейски съюз като добра регионална практика.
На лятната министерска среща на Залцбургския форум, която се провежда във Виена, Австрия сподели и опита си за обезпечаването на сигурността на завършилото преди месец европейското първенство по футбол. България е автор на идеята за обмен на данни за пътуващи футболни запалянковци и съвместни полицейски действия за забрана на “проблемните” фенове да влизат на стадионите. По време на дискусията България и Румъния получиха висока оценка за недопускането на наплив от джебчии към Австрия в периода на Евро 2008. Два месеца български експерт от ГДБОП е работил във Федералната криминална служба по линия на трафика на хора от България към Австрия, както и в множество операции по случаи на футболно хулиганство по време на първенството.
Във Виена министърът на вътрешните работи Михаил Миков е имал двустранни разговори с колегите си от Сърбия и Македония.
Миков е изтъкнал пред сръбския министър Ивица Дачич колко важно е подписването на тристранния протокол за засилено сътрудничество в областта на тежката и организираната престъпност между Сърбия, България и Румъния. В трите държави вече е приключила националната процедура по утвърждаването на документа и той може да бъде подписан в най-скоро време, като министър Миков е предложил домакинство на срещата за подписването му. Той е отправил към сръбския вътрешен министър Ивица Дачич и покана за официална визита в Българя през есента.
Михаил Миков е връчил на Гордана Янкуловска – министър на вътрешните работи на Македония проект за споразумение за създаване на контактен център между органите на граничната охрана, полицията, митниците и службите за административен контрол на чужденците. Предлагаме центърът да бъде разположен в Гюешево. Такива споразумения България вече има с Гърция. Функционира и контактно бюро с Румъния, съобщават още от МВР. /БЛИЦ