С гневна декларация ГЕРБ скочи да брани бъдещата еврокомисарка Мария Габриел от мнението на социалисти. Тома Биков обвини Александър Симов от БСП, че нарекъл в коментар Габриел "куха лейка", пише Канал 3.
Депутатът от ГЕРБ попита коя точно е позицията на БСП - тази на вицепрезидента и бивш евродепутат от ПЕС Илияна Йотова, която я определи като работохолик и много подходяща кандидатура, или тази на Симов. 

"Изслушването на Мария Габриел беше признато за успешно от всички европейски фактори и обществеността, която се интересува от тази тема", протестира Биков.

"В свое изказване г-н Александър Симов, депутат от БСП, нарича г-жа Габриел „куха лейка”, „кумица”, „снахица“ и т.н. – термини, които не ми се иска да цитирам дословно", възмути се още депутатът от ГЕРБ.

Той уличи БСП, че прилага двоен стандарт в поведението у нас и в чужбина - в Европа се държи европейски, а в България - съвсем по друг начин.

Симов не остана длъжен и скочи на трибуната, като препоръча на Биков да следи какво е казал, когато го репликира.

"Тъй като думата "куха лейка" не съм я казал, аз имам право да изкажа своето мнение, независимо какво мисли групата", отвърна социалистът.

После стана ясно, че той е използвал определението "кухи приказки" за отговорите на въпросите към българския еврокомисар.

Поради изчерпаната възможност на БСП днес да прави втора декларация, водещата на пленарното заседание Цвета Караянчева реши да предостави думата на Симов и БСП за такава в началното на утрешния пленарен ден.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!