Българските депутати от ЕНП в следващия Европарламент ще бъдат 7, твърди в прогнозата си за изборите през май базираният в Брюксел сайт "Политико".

Според медията победата на ГЕРБ във вота е сигурна, като България ще остане единствената държава, в която ЕНП ще има водеща роля в Югоизточна Европа.

В момента в групата на ЕНП има 7 българи - шестима от ГЕРБ и един от ДСБ.

"Политико" смята, че следващата българска делегация ще запази бройката, но ще вкара още един депутат от ГЕРБ за сметка на ДСБ.

По-големи размествания се очакват за останалите политически групи, като "Политико" пресмята, че БСП има сили да увеличи представителството си в групата на социалистите до 6 евродепутати при 4-ма в момента.

За ДПС пък се предрича, че ще загуби половината от 4-мата си представители в групата на либералите. Медията смята, че българските партриоти и националисти ще запазят двамата си евродепутати, които сега членуват при европейските консерватори.

Подобни са и очакванията на политическата фондация на ЕНП "Конрад Аденауер". В проучване на общественото мнение, публикувано във вторник, се казва, че управлението в България ще остане част от политическото семейство на ЕНП. Според изследването партиите от ЕНП се ползват от силна обществена подкрепа от над 30 на сто в България, Унгария, Австрия, Хърватия, Словения, Португалия, Гърция, Ирландия, Люксембург, Малта, Полша и Кипър, докато социалистите имат превес в Румъния, Испания, Португалия, Латвия, Дания и Финландия.

Двете най-големи политически партии в Европа ЕНП и ПЕС ще изберат своите кандидати за бъдещ шеф на Европейската комисия, които ще бъдат лицата им за предизборната кампания в следващите два месеца.

В ЕНП състезанието е между германския евродепутат Манфред Вебер и финландския политик Александър Стуб.

Социалистите пък ще избират между словашкия еврокомисар Марош Шефчович и първия заместник на Юнкер, холандеца Франс Тимерманс.

Според прогнозата на "Политико", макар че ще загубят част от тежестта си, ЕНП и ПЕС ще останат най-големите групи в Европарламента и след следващите избори. Обединените им сили обаче няма да са достатъчни, за да направят проевропейско мнозинство, както досега.

"Зелените", както и крайно десните и комунистите, както и националистите и популистите ще засилят позициите си, а либералите и консерваторите ще се свият още.