Граждански – експертен съвет да бъде създаден със специален закон, настояват политици и общественици. Тази организация трябва да контролира действията на управляващите относно изразходването на средства от европейските фондове, обясни председателят на БНД Николай Свинаров, предаде репортер на Агенция БЛИЦ. Партията е част от Инициативния комитет, подготвил меморандум за разбирателство, в който са заложени основните параметри на организацията.
Дори мнозинството в парламента да не одобри такъв закон, комитетът трябва да бъде създаден, каза проф. Кръстьо Петков, председател на партия ”Обединен блок на труда”. Свинаров уточни, че ще поиска срещи с президента Георги Първанов, с премиера Сергей Станишев, с председателя на Народното събрание Георги Пирински, както и с вицепремиера Меглена Тачева, за да представи идеята за комитета. Ще потърсим подкрепа от тях и през септември ще сме готови със законопроекта, обяви председателят на БНД, която се заяви като опозиционна партия, част от дясното пространство.
Каква ще бъде структурата на организацията зависи от текстовете на закона, който ще бъде приет, обясни той.
Гражданската организация, освен че ще контролира действията на управляващите относно сключваните проекти по структурните и Кохезиония фонд, ще следи пряко и изразходването на средствата по тях. Целта е да се популяризира и да бъде прозрачна дейността на правителството независимо кое е то, отбеляза Цветан Начев от Инициативния комитет, който е и член на БСП. Идеята е и чрез новия орган повече хора да получат достът до парите от Европейския съюз, добави той.
България трябва да има качествени проекти, защото целта на еврофондовете е да подпомага страните от зоната. Немислимо е нашата страна, която е на последно място в ЕС, да не използва тази помощ, особено за инфраструктурата, каза Владимир Зиновиев, заместник – председател на Единна народна партия. /БЛИЦ