Политици замитат под килима срам от 1989 г. с този ход

Проф. Милко Палангурски е категоричен, че в Конституцията е разписана парламентарната процедура за промени

Конституцията се пипа, защото обществото има нужда от промяна. Няма закон, дори основен, който да може да реши всички обществени промени. 

Това каза пред БНР историкът и изследовател на българския парламентаризъм проф. Милко Палангурски и подчерта, че няма нищо страшно в това, че се променя Конституцията, "важното е да се запазят основните принципи за правата и свободите на гражданите и да се търсят механизми, които могат да позволят на държавата да функционира нормално". 

Всяка промяна на Конституция е историческа, но друг е въпросът колко исторически ще бъдат нейните последици, коментира той и добави:

"Промяната на Конституцията е поредният опит да бъде преодолян остатъкът от сталинистките конституции, които намериха място в конституциите след 1989 г. Тъй като за пореден път се занимаваме със съдебната система и прокуратурата, за да може България да отговори на изискванията на ЕС да има нормална съдебна система, която да гарантира развитието на страната", обясни той.

Той беше категоричен, че в Конституцията е разписана парламентарната процедура за промени:

"Всеки парламент, в който има нежното мнозинство от 160 народни представители, може да променя Конституцията. Така е записано, това е общественият договор, написан от други хора, не са в парламента сега. В това няма нищо драматично".

В предаването "Нещо повече" проф. Милко Палангурски коментира думите на посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова, която в своя медийна изява твърди, че българите трябва да бъдат благодарни на СССР и Червената армия, защото са спасили България от разпокъсване и "сега Пловдив не е гръцки град, заедно с цяла Южна България":

"Това е стара руска опорка, която произтича от т.нар. Парижка мирна конференция. ... Никой нямаше да допусне разпокъсване на България. Малко хора знаят, че Сталин е Тито и Георги Димитров по-рано да включат България в Югославия, единствено твърдата позиция на делегациите на Англия и САЩ спасява България от поглъщането ѝ от Югославия".". 

По думите му руската дипломация винаги е измисляла различни опорки и "чакаме нови".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук