Никога не е имало подобен старт на предизборната кампания. Това каза д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“, цитиран от Фокус. Той уточни, че още в началото на кампанията са започнали изненадите, като стартът е бил изключително напрегнат и бурен.
Д-р Методиев добави, че след тези избори България няма да бъде същата, независимо от това какъв ще бъде изходът от тях. Той допълни, че се задават големи промени при всички случаи. По думите му компроматните войни между различните политически опоненти вече са започнали и няма да приключат до края на кампанията, а дори ще стават все по-силни.

„Вече са намесени и световните медии – излизат публикации срещу българското правителство в различни чужди издания, всичко е заради случая с двете номинации за генерален секретар на ООН на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева. Този случай придоби глобален мащаб и е част от българската президентска кампания“, добави още д-р Методиев.

Той уточни, че всички тези събития са интегрална част от кампанията и се използват и от опозицията, и от различни други играчи, които се опитват да се класират по-напред в надпреварата. Според него всяко нещо, което се случва през този месец, ще се използва от всички възможни претенденти за президентския пост.