Политолог обясни защо Петков вече е пътник и скоро ще имаме нов премиер

Защо да се занимаваш с Борисов, като хората са ти дали власт да дърпаш страната напред, пита Димитър Аврамов

Мисля, че много скоро ще трябва да имаме нов премиер. Не говоря за нови избори. Просто работата му е да създава консенсуси и да води страната напред, а не да влиза в процесуални действия, свързани с работата на МВР. Това заяви политологът Димитър Аврамов в ефира на bTV.

"Защо да се занимаваш с Бойко Борисов, като хората са ти дали власт да дърпаш страната напред? Ако той е виновен, това е проблем на правовата държава, а не на Кирил Петков. Той не е средновековен лорд", каза той и добави, че Борисов е човек, който никога повече няма да е на власт и просто си е стоял вкъщи. 

Политологът добави, че сега има политическа конкуренция - едното политическо племе иска да дескредитира другото. 

Запитан обречен ли е всеки ход на провал, защото прокуратурата ще противодейства на правителството, той отговори: "Там работят 3500 души, тя не е институция, в която майстор е Гешев и има няколко чираци. Не можеш да заклеймиш прокуратурата, това е фалшива риторика".

"Ако премиерът и ПП имат PR стратегия, тя няма да се случи. Tя и при ГЕРБ не стана над 10 г. Виждате какво става с ГЕРБ - партия до капсулация. ПП се развива лошо. Не е работа на премиера да свидетелства срещу Борисов и Горанов", добави Аврамов.

"Един хазартен бос е дал показания и стана ясно от свидетелите по това дело, че той е прекарал при финансовия министър някакво време. Аз като гражданин казвам - ако говориш с финансовия министър, или трябва да му вземеш пари и да му дадеш. Тоест аз или съм кмет, който иска нещо от него за града си или съм човек, който трябва да внася данъци. За нас е важно какви разговори са водени. Това обаче не е ролята на Кирил Петков", каза той.

"Като има 5 варианта за финансиране на България, поне един трябва да бъде приет. Планът ни още не е одобрен. Ако бъде одобрен юни, трябва да стартират процедури. Накрая ще сме неспособни да вземем най-големият брой публични инвестиции, които ЕС би ни дал", уточни политологът.