Политолог разби кандидатурата на Калфин

След президентските избори опитите за сближаване между АБВ и БСП ще продължат, смята Александър Маринов

Вероятността Ивайло Калфин да постигне добър резултат на президентските избори е много малка. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Александър Маринов.

Според него, въпреки че сега АБВ и БСП мерят сили помежду си, след президентските избори опитите за сближаване на продължат. „Спомняте си, че АБВ претендираше за равнопоставеност с БСП, което не е много логично заради големите несъответствия на електоралните възможности на двете партии. В сегашната ситуация очевидно АБВ загуби този опит да си извоюва равнопоставеност.

Сега участва с желание за реванш, участва с надеждата, че ще постигне резултати, с които да претендира за такава равнопоставеност. Огледална е тактиката на ръководството на БСП. Те съвсем умишлено, възползвайки се от прекомерните претенции на АБВ, ги натикаха в ъгъла. АБВ имаше претенциите да прави поръчката на общата трапеза, докато сега е отправена на една малка табуретка в ъгъла и ще получава, каквото и се полага“, посочи доц. Маринов. Според него в по-широк политически смисъл това не е най-разумното и най-ефективното, защото ще предизвика допълнително изостряне на отношенията.

„Зад Ивайло Калфин сега стои една малка партия, която преди две години на косъм влезе в парламента. Няколко още по-малки, даже миниатюрни, символично присъстващи партии го подкрепят. Затова големият въпрос е дали няма да се получи един резултат, който да е унизителен. Представете си, че вземат 3%. Това ще бъде доста непрестижно, когато преди 5 години е получил 45% от балотажа. Всичко, което се случи през последните две години, сочи по-скоро към негативна тенденция при АБВ“, добави Маринов. По думите му пред АБВ и Калфин има друг много голям въпрос.

„Те ще трябва тепърва да обясняват в хода на предизборната кампания своето внезапно преминаване от лагера на ГЕРБ, лагера на правителството, в опозицията. Много неща, които АБВ е правила в партньорство с ГЕРБ, ще бъдат припомняни“, допълни политологът. Александър Маринов каза още, че ГЕРБ в момента няма своя кандидат, въпреки изявленията. “Борисов все още се колебае за себе си, а фигурите, които се посочват, не горят от желание да го направят”, коментира още политологът.