Истински ме притеснява, че може да осъмнем в ситуация, в която се атакува легитимността на вота, каза политологът Димитър Ганев по БНР.

Първо, определени партии и институции още отсега загряват на тази писта - да атакуват легитимността на вота. Второ, вотът с машините е огромно предизвикателство за България.

Просто защото ние нямаме такъв опит. Представете си репортажи, снимки в социалните мрежи на повредени машини, на машини които дават бъгове - това само ще ерозира доверието в изборния процес.

Сега да отваряме изборния кодекс... Няма време за радикални промени. Добре е да се гарантира правото на вот на българските граждани, които са под карантина. Но да правим огромни промени 80 дни преди изборите - само ще ударим още веднъж легитимността на вота. Да се правят огромни реформи в Изборния кодекс сега ми се струва опасно, смята политологът. 

Една от големите последици от говоренето за легитимността на изборите е само да убеждаваме хората по някакъв начин че от техния вот нищо не зависи, което е категорично невярно.

Българите и тяхната воля винаги е била ясна и това се е случвало. Но тези разговори сега, че изборите, видите ли, ще бъдат нелегитимни, или ще бъдат фалшифицирани, не почиват на нищо вярно.

Но може да доведат до отлив на избиратели. Нещо повече, самата пандемична ситуация, в която предполагам, че за жалост ще продължим да се намираме в началото на април, когато ще са изборите, също ще доведе до по-ниска избирателна активност.

А кои партии ще спечелят от това? Във всяка партия, във всеки електорат, има хора, които се притесняват от заразата, изтъкна Димитър Ганев.