Политолози разкриха какви личности ще избере Радев за служебния кабинет

Новият президент ще заложи на по-умерени фигури, категорична е Татяна Буруджиева

Президентска институция, която даде заявки за промяна, би трябвало да покаже това първо на информационно ниво. Според мен все още се напасват фигурите, но да се пази кой ще бъде в служебния кабинет е грешка. Най-вероятно още не са завършени напълно разговорите. Това каза в предаването "Денят на живо" по Канал 3 политологът Татяна Буруджиева.

Според другият гост - политологът Димитър Ганев, БСП няма интерес да се меси в построяването на кабинета от страна на Румен Радев. По думите му на новия президент ще му бъде дадена достатъчно свобода.

"За първи път имаме президент, който не е функционер и представител на партия. Той няма как да бъде на дадена партия", коментира Буруджиева, като добави, че Радев е посетил пленума на БСП като знак на признателност, че са го поздравили на изборите. "Прозвуча по-скоро като благодаря ви и довиждане", каза още тя.

По думите на Ганев около Радев има ляв кръг, който е по-алтернативен и не е БСП. "Според мен с Плевнелиев си приличат по това и както той не беше в пряка функция на Бойко Борисов, така и Радев няма да е на Корнелия Нинова", допълни политологът.

"В служебния кабинет няма да влязат знакови фигури от лявото, ще бъдат такива, които не предизвикват емоция в обществото и са по-умерени. В крайна сметка това е влизането на Радев в политиката", коментира също Буруджиева, като заяви, че това няма да е приятно на БСП.