Политолози съзряха стратегия в действията на ИНТ, но вещаят срив за Слави, ако...

Ситуацията ще става все по-театрална, ще ставаме свидетели на всевъзможни пазарлъци, смята доц. Мария Пиргова

Връчването на третия проучвателен мандат на БСП от президента Румен Радев предизвика и тепърва ще предизвиква множество реакции в политическите среди.

Парламентарната група на БСП е третата по численост в Народното събрание с 36 народни представители. За да бъде избрано правителство обаче, за него трябва да гласуват повече от половината присъстващи депутати. Мнение по темата тази сутрин в ефира на bTV дадоха политолозите проф. Румяна Коларова и доц. Мария Пиргова.

"Ние вече сме в политическа ситуация. Ако ИТН се съгласят на какъвто и да е вариант, те съществено и сериозно слизат под нивото на своите заявки. Не прекланят глави, а повече дори. Това може да е стратегия, но тя едва ли е печеливша, като наблюдаваме намаляване, даже срив в подкрепата към партията", заяви проф. Румяна Коларова. И добави още:

"Третата вълна на популизъм показа своята управленска немощ. Изборите не са някаква заплаха, а по-скоро добра възможност за избирателите и се надявам този път избирателите да покажат здравословен скептицизъм.

В момента мандатите се дават и се връщат в максимално бързо темпо. Коалиция засега с БСП никой не прави - това е важно да се подчертае. Това, което БСП предлага, е един меланж, доста шарен формат".

"Струва ми се, че цялата ни политическа система е крайно незряла. И БСП, и другите партии показват липса на парламентаризъм. БСП ще търсят експертна формула и това е единственият възможен вариант. Смятам, че избирателите на партията са доволни, че БСП получава третия мандат и е в центъра на събитията.

Електоратът на БСП би приел много добре експертно правителство, с което вече би трябвало да са готови. Но ситуацията ще става все по-театрална, ще ставаме свидетели на всевъзможни пазарлъци", допълни темата и доц. Мария Пиргова.