Френските власти ще нахълтат в десетки джамии и молитвени зали, заподозрени в радикални учения като част от крутите мерки срещу ислямистките екстремисти след поредица от терористични атаки. Това обяви френкият вътрешен министър Жералд Дарманен, предават световните осведомителни агенции.

Дарманен уточни пред радио RTL, че ако бъде установена каквато и да е молитвена зала да насърчава екстремизма, тя ще бъде затворена.

Проверките, които ще бъдат извършени днес следобед, са част от отговора на две ужасни атаки, които особено шокираха Франция - обезглавяването на учител, който показа на учениците си карикатури на пророка Мохамед, и намушкването до смърт на трима души в църква в Ница.

Дарманен не разкри кои места за поклонение ще бъдат инспектирани. В бележка, която той е изпратил до регионалните ръководители по сигурността, видяна от "Франс прес", той изброява 16 адреса в района на Париж и 60 други в цялата страна.

Десният вътрешен министър заяви пред RTL, че фактът, че само част от около 2 600 мюсюлмански места за поклонение във Франция са заподозрени в разпространяване на радикални теории, показва, че "сме далеч от ситуация на широко разпространена радикализация".
"Почти всички мюсюлмани във Франция спазват законите на републиката и са наранени от това (радикализация)", каза той.

Убийството на учителя Самуел Пати, който показа на учениците си карикатури на Мохамед в клас по свобода на словото, изпрати ударни вълни из Франция, където се възприема като атака срещу самата република.

След убийството му властите нахлуха в десетки ислямски спортни групи, благотворителни организации и асоциации, заподозрени в насърчаване на екстремизъм.

Те също така разпоредиха временно затваряне на джамия в близост до Париж, която споделяше витриолично видео, подбуждащо омраза към Пати.

Последните проверки идват, когато Дарманин се опитва да отблъсне ожесточените критики за случаи на полицейска жестокост, заснети пред камерата, които принудиха управляващата партия да преразгледа спорен законопроект, ограничаващ заснемането на полицията.