Над половин милиард лева са загубите за страната ни за последните две години от момента на преподписването на договора между "Булгаргаз" и "Газпром", обяви депутатът от ОДС Мартин Димитров, след като той и колегата му Иван Сотиров се запознаха с новия договор в сектретната секция на праламента, предаде парламентарният репортер на Агенция БЛИЦ.
Според Димитров в следващите три месеца ни очаква поскъпване на природния газ с още 50 процента. През следващата година цената на ресурса също ще се увеличи рязко, прогнозира той.
Сотиров обясни, че още през 2006 г., когато е преразгледан договора, президентът, премиерът и ресорният министър тогава Румен Овчаров са знаели, че ще се стигне до такова драстично поскъпване на газа през тази година.
Всички договори, които се подписват от управляващите, са под диктовката на Москва. Имам чувството, че им дават празен лист, под който се подписват, коментира Димитров. Той припомни, че е внесъл промени в Закона за достъп до обществена информация, според който всеки документ със силно обществено значение трябва да бъде публичен. /БЛИЦ