Поляците определиха премиера на страната Доналд Туск за политик на годината, докато сред чуждестранните политици това е френският президент Никола Саркози.
Анкета, проведена от Центъра за проучване на общественото мнение, дава на Туск 18% сред полските политици, докато Саркози има 12% сред чуждестранните, съобщи Kafene.
Във вътрешната полска класация на второ и трето място са сегашният и бившият президенти на страната Лех Качински с 6% и Лех Валенса с 3%.
Според 24% от анкетираните нито един поляк не заслужава титлата "Политик на годината" за 2008. Същото количество от анкетираните няма мнение по въпроса.
Центърът за проучване на общественото мнение е задал също така въпроса, кой от чуждестранните политици заслужава тази титла за 2008 година.
Първото място заема френският президент Никола Саркози с 12%, следван от новоизбрания президент на САЩ Барак Обама с 10%.
На трето място е германската канцлерка Ангела Меркел, която е получила подкрепата на 6% от анкетираните поляци.
На следващите места са Далай Лама /3%/, Джордж Буш /2%/, Жозе Мануел Барозу и Владимир Путин /по 1%/.
10% от анкетираните поляци смятат, че нито един чуждестранен политик не заслужава да получи титлата. Половината от анкетираните нямат мнение по въпроса.
Проучването е проведено между 4 и 10 декември 2008 сред представителна група от граждани на Полша /1011 души/. / БЛИЦ