Одитите в ДФ "Земеделия", моят син не е бил никога в тези екипи. Той е започнал първо като стажант, а след това е бил на първото ниво след стажант, малко по-късно напусна. Може да бъде много лесно проверено това. Това заяви в ефира на "Здравей, България" министърът на земеделието Румен Порожанов.

"По нито един финансиран европейски проект не работи синът ми. Те не работят по никакъв начин по европейски земеделски фондове", добави той.

Порожанов коментира и скандала с къщите за гости: "Ако е изпълнен проектът или не, той трябва да отговаря на изисквания. 

"През 2016 година бяха качени всички къщи за гости с ясното послание, че абсолютно всеки, който пожелае да информира за неизползване по предназначение, може да го направи. Данните, които оповестихме през 2018-а година след проверка, на базата на сигналите, надграждат тези от предната година", каза Порожанов.

"В момента сме в процедура по събиране на средства по неизползване на обекти по предназначение. Те биват доброволно събирани или чрез съдебно дело. Има ясни изисквания, че при неизползване по предназначение средствата се възстановяват", заяви той.

"Програмата е одобрена в началото на 2008 година. Веднага са стартирани приеми. Всичко е одобрено от ЕК. Разплащателната агенция много стриктно е спазвала и процедурите по договаряне и тези по плащане. Тогава е имало проверки. По всеки сигнал, който е получен, е организирана проверка. Проблемът в конкретния случай е неизползването по предназначение. Другото е изпълнено според изискванията. Държа да подчертая, че няма липса на контрол", каза Порожанов. 

На въпрос дали знае нещо повече за схемата, в която е замесен Миню Стайков, Порожанов отвърна, че няма повече информация. "Там са правени проверки. От допълнителните проверки обаче се установява обсебване на средствата. Явно младият фермер ги е превеждал на друга компания", заяви министърът.