Русия все още не е окупирала столицата на Грузия, съобщи на пресконференция Михеил Уклеба - извънреден и пълномощен посланик на Грузия в България, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
На 8 август Русия вкара своите войски на територията на Грузия, с това те нарушиха целостта и суверенитета на страната. Русия навлезе в Южна Осетия, в зоната на конфликта да защити интересите на своите граждани и тези на т. нар. миротворци. Това не беше най-важната цел на Русия, която се вижда ежедневно, защото те провеждат операции не само в Южна Осетия, но и на цялата територия на Грузия. Тези дни бомбардираха мирните градове на Грузия далеч от конфликта. Например град Поти, най-голямото ни пристанище, който се намира на 250 км от Южна Осетия, предградия на Тбилиси, каза посланикът. Дори, когато френският външен министър трябваше да дойде в Грузия, те бомбардираха околностите на летището в Тбилиси. Сега руските военни са близо до Тбилиси, на половин час път, каза Уклеба.
Русия, в 21 век, която е член на Г-8, може ли да проявява такава агресия и да окупира малка държава. Грузия е с 4,5 млн. население. 142 млн. е населението на Русия. Тази голяма държава напада малка държава. Питам защо, какво направи тази малка държава, защото Грузия е демократична държава, защото иска да е в цивилизования свят, иска да стане член на ЕС и НАТО. Питам може ли да се накаже страната заради това. Целта на Русия е да се свали президентът на Грузия, който е избран демократично, каза грузинският посланик. Грузия беше окупирана през 1921 г. от руските войски и загуби независимостта си, а сега Русия пак пробва да направи същото, Грузия да загуби независимостта си. Грузия е държава с дълга история и голяма култура, православна страна е. Как може една православна държава да удря друга православна, попита Уклеба. На 10 август обявихме спиране на огъня и външното ми министерство предаде нота за това, въпреки това Русия не спря военните действия. Сега се надяваме на ЕС, на САЩ и на плана на Саркози. Не само, че руснаците не спряха огъня, а дори Гори вече е превзет. Нашата войска вече е към Тбилиси, а в същото време руските медии предават, че Грузия бомбардира Цхинвали. Може ли така да се лъже обществото. Ние не стреляме вече трети ден, но Русия е на грузинска територия, цялата държава вече е окупирана, освен столицата, каза Уклеба. Посланикът отбеляза огромните загуби, които търпи грузинската икономика сега. Има огромни загуби за икономиката ни. Това е целта на Русия, това добро процъфтяване на страната ни и алтернативният маршрут към световните пазари на петрол, за да има само маршрут през Русия и да има енергиен шантаж, заяви посланик Уклеба. Той обаче бе категоричен, че няма сила, която да подчини Грузия.
Запитан защо Грузия не призна независимо Косово, посланикът каза, че конфликтът в бивша Югославия е напълно различен от този в Абхазия и Южна Осетия. Решението на международната общност за Косово не може да е същото за Осетия. Но самият прецедент е опасен. Русия не поддържаше признаването на Косово, в същото време подкрепя съседни сепаратистки държави. Конфликтът е създаден от Русия, за да развали отношенията между грузинци, абхазци и осетинци. Днес, въпреки че руснаците са миротворци, Русия въоръжава и в Южна Осетия и Абхазия има руски министри. Те проявяват двоен стандарт, каза посланикът.
Смятаме, че България е наш приятел, приличаме си и сме съседни страни през Черно море. Когато станахте член на НАТО, ние се радвахме много за вас, а помните ли колко против беше Русия, посочи Уклеба. Наказват ни, защото искаме да станем член на НАТО, да се развиваме, да сме демократични. Целта е свалянето на демократично избрания президент, за да си сложат тяхната марионетна фигура, заяви още посланик Уклеба. /БЛИЦ