Ще продължим мярката 60/40 за още 2 месеца, към момента малко над 1 милиард и 400 млн. лева са изразходвани по тази мярка. Това, което остава, ще стане. Това ще стане след като получим отговор от Департамент социални помощи към ЕК. Това заяви служебният социален министър Гълъб Донев на извънредна пресконференция.

Продължава диалогът със социалните партньори за нови мерки, които да бъдат ратифицирани до края на годината, така че българският бизнес да бъдат на конкурентно ниво с работодателите от страните членки на ЕС.

От своя страна служебният министър по икономиката Кирил Петров посочи, че не трябва да забравяме, че имаме лимитиран бюджет.

В момента има огромни средства в българските банки, но трудно те могат да влезнат в бизнеса, особено в туризма. Ние предлагаме програма, която ще е с размер близо 2 милиарда, където българската държава застава като партньор и покрива 50% риска на банките и до 80% на индивидуалния.

По този начин развързваме ръцете на банките. Тези нови кредити към малкия и средния бизнес няма да имат нужда от обезпечаване. В рамките на 10 дни може да отидете до вашата банка и без да е нужно да правите ипотеки, само ако имате истински бизнес - ако сте оперирали в последните 3 години, да вземете креди в размер на своите приходи от 2019 или 2020 г., което е по-голямо от двете, за срок от 7 години", посочи Петков.

Служебният министър на финансите Асен Василев пък посочи, че ако фирмите работят и се възстановят ще има повече пари за всички нас.

Държавата не произвежда пари. За да дадем пари, трябва да ги вземем от някъде. Т.е. ние за да дадем мерки, пари, ние трябва да ги вземем от някъде, или да спрем течове от други разходи, или да повишим събираемостта.

По повод исканата оставка на шефа на НАП Румен Спецов от най-голямата партия в държавата, министър Василев посочи, че е доволен от работата му.

"Най-голямата партия държа г-жа Галя Димитрова доста дълго време на работа, видяхме какво става. Аз съм доволен до момента от работата на г-н Спецов". Стана ясно, че проверката за фирмата на Спецов ще бъде извършена от прокуратурата.

"Кога ще стане ясно може да попитате г-н Гешев", каза още Василев.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!