Цената на електронните цигари без повишение, а парите от акциза ще са за пенсии и социални дейности. Това стана ясно от съвместната пресконференция на ГЕРБ и Обединени патриоти в Народното събрание, предава БГНЕС.

На нея мандатоносителите обявиха, че са съгласни да преосмислят първоначалното си решение за скок на акциза на електронните цигари, което автоматично щеше да доведе до сериозно увеличение на цената на самия продукт.

Намерението за повишаване на акциза за тези продукти, който да се изравни с този на конвенционалните цигари, бе обявено преди дни от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. За аргумент послужиха загубите в бюджета - около 15 млн. лева от началото на годината, които до края ще се удвоят. В същото време тези изделия бележат ръст в потреблението с 50%.

След като предложението за повишаване на акциза бе оповестено, една от партиите, влизащи в състава на "Обединени патриоти", обяви несъгласие с него. От ВМРО посочиха, че предложението не е съгласувано с тяхната парламентарна група и се позоваха на стриктната акцизна политика на ЕК, която дава шанс на това ново изделие да допринесе за подобряване на здравословното състояние на европейските граждани. Законопроектът няма да бъде оттеглен, но отчитайки влошената комуникация с колегите си от ВМРО, от ГЕРБ отлагат разглеждането на предложението в бюджетна комисия, за да се направят по-задълбочени анализи.

"В държавите от ЕС съотношението на акциз за нормална цигара и за електронна цигара е 70% акциз за електронната, 100% за нормалната. Смятаме, че може би в тази посока ще бъде по-разумно да се обсъди вариант. Да започнем с 50%, но всичко това е една възможна хипотеза", обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.