ПП-ДБ разкриват какво ще правят с мандата

От коалицията ще направят официално изявление в четвъртък

ПП-ДБ започна преговорите в търсене на подкрепа от останалите политически сили в 50-ото Народно събрание за декларацията си с пакет от антикорупционно законодателство.

Предварително беше анонсирано, че едва след приемане на всички закони, описани в декларацията, те могат да опитат да реализират кабинет с втория мандат.

Затова поискаха отсрочка от 3 месеца за получаването му от президента.

Днес от ПП-ДБ проведоха поредица срещи, но обявиха, че тази вечер няма да направят изявление за хода на разговорите и своите намерения.

Предвидено е да съобщят позицията си утре преди началото на пленарното заседание. 

Лена Бориславова обаче издаде в аванс какво най-вероятно ще обявят от коалицията.

Как протекоха разговорите

На упреците, че има и други теми, по които парламентът трябва да работи, по-рано днес председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков обяви, че няма по-важна тема от борбата с корупцията и отхвърли обвиненията, че искането за тримесечното отлагане на връчването на мандата е нарушение на Конституцията:

"На думи всички казват, че биха искали да се справят с корупцията. На дела това означава да се приемат законите, да се приемат правила, с които се избират хората, които ги въвеждат в практика. И тези правила да доведат до независими хора, които ще могат да си свършат работата.

Няма нарушение на Конституцията, защото ние обяснихме, че това е част от целия процес - да намерим стабилно мнозинство, за да се направи правителство. 

Лесно е да се направи правителство, трудно е това правителство да направи нещо полезно", заяви Денков.

Ръководителят на преговорния екип Божидар Божанов изрази скептицизъм в успеха на разговорите:

"Както казахме и при обявяването на декларацията, ние разчитаме на широка подкрепа - всеки трябва да припознае тези приоритети и не защото те са наши... Сега чувам, че някакви хора се опитват да кажат: Те ли са  тия, които казват как се бори корупцията и как се прави съдебна реформа?

Не, ние именно затова предлагаме тая декларация, за да не е тя само наша тема, а за да бъде тема на всички.

Виждам, че ще се опитват хем да подкрепят, хем да не подкрепят. Тоест хем да кажат: И ние сме за корупцията, ама всъщност или да дадат стоп оферта, или да се обяснят защо няма да продължат нататък по пътя със законите. Така че на тоя етап не съм оптимист", коментира Божанов.

До този момент са проведени четири срещи, с идентичен резултат.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да подкрепят антикорупционно законодателство без сформирано правителство. 

Росен Желязков заяви:

"Ние споделяме разбирането, че антикорупционното законодателство е важно и навременно, но не в неговата нишовост - така, както е представено, и което за нас е част от започващата предизборна кампания.

Изразяваме разбирането, че само мнозинство, което да избере изпълнителна власт, правителство, дава живот на това Народно събрание, а не трябва да се натоварва президента като властелин навремето, който да решава колко и докога да работи парламентът".

От "Възраждане" изразиха неодобрение, че на срещата са присъствали само представители на ДБ, но не и на ПП. Не приемат отказа от подкрепа на тяхната декларация със законодателни предложения. Какво още не приемат обясни Цончо Ганев:

"Тези законопроекти са важни и да - трябва да се случат. Проблемът е обаче, че ние нямаме абсолютно никакво доверие в тяхната коалиция - когато искаш да пребориш ГЕРБ или ДПС, да ги сваляш от властта, не водиш разговори за подкрепа на конкретни законопроекти от тях.

От "Демократична България" на този етап не приемат това, което ние казваме, и което искаме.

Да, искат плаващи мнозинства и - да, ние няма да участваме под каквато и да било форма с плаващи мнозинства, напротив".

БСП няма да подкрепи декларацията в този ѝ вид. Приемат я само като основа за разговори за кабинет. Аргументите на Иван Иванов:

"Защото считаме, че дневният ред на обществото не се изчерпва само с борбата с корупцията. Разбира се, тя е изключително важна и ние я подкрепяме...

"Ако ПП-ДБ решат да продължат тези разговори, ние ще дадем своите предложения към съответната декларация, но с едно-единствено условие – тя да бъде основата за разговори за правителство с втория или с третия мандат.

Защото опасността от работа с плаващи мнозинства и отварянето на важни закони може да доведе до опасен вариант на тяхното приемана - тоест различно от това, което се цели от вносителите ", коментира Иван Иванов.

Четвъртата среща беше с ИТН:

ДПС не са поканени на разговор, но дадоха да се разбере, че и тук има разцепление

Групата около Делян Пеевски категорично отказва разговор и настоява президентът бързо да придвижи процедурата по връчване на мандати и да се ходи на избори.

ДПС, подкрепящо Доган, е отворено за разговори, но само след връчване на мандат. И те виждат декларацията като основа на управленска програма.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ