ПП-ДБ се разпада!  Христо Иванов казва "сбогом" на Кирил Петков и Асен Василев. "Да, България" окончателно напуска коалицията, в ДСБ още умуват дали да не ги последват, пише Епицентър. бг, позовавайки се на свои източници в коалицията.

"До 3 септември от "Да, България" ще решат дали ще останат част от коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България", обясни днес по БНТ Антоанета Цонева от ПП-ДБ.

Истината е, че решението вече е взето. Хората на Христо Иванов прекратяват политическия си брак с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. Раздорът е необратим.

Проблемът е "селекцията на кандидатите", призна Антоанета Цонева. 

ПП-ДБ не са приели предложението на "Да, България" за провеждане на предварителни избори, чрез които да бъдат подредени листите за предстоящия парламентарен вот.

От "Промяната" са отхвърлили предложението на "Да, България" за нови правила при подредбата на листите, което тотално взривило автентичните десни.

Все пак ще бъдат маркирани някакви движения като последни опити, които да легитиират усилия да запазване на партньорството.

"На проведено вчера заседание Националният съвет на "Да, България" е възложил на Изпълнителния съвет да проведе още един кръг разговори с партньорите им от коалицията, като целта е намиране на общо решение, така че партийните квоти да бъдат заменени от качествени критерии за подбор, като се отчита досегашната дейност на кандидатите, техният принос и разпознаваемост", се казва в позицията на Националния съвет.

Срокът за провеждане на преговорите е до вторник, 3 септември.

Но в екипа на Христо Иванов решението е взето. Просто ще бъде обявено след вторник.

А обосновката е, че извън коалицията "Да, България" ще си върне разочарованите избиратели, които на последните избори й обърнаха гръб. Вътрешно социологическо проучване сочело, че ако "Да, България" се яви сама на вота, ще вземе 10-15%  (оставяме настрана достоверността на тези данни).

Антоанета Цонева поясни, е усилията са насочени към "създаването на амбициозна стратегия как ние да увеличим доверието в коалицията - тъй като загубихме половината си избиратели на последните избоди, как да се обърнем към поддръжниците, за да направим по-добър резултат."

Засега ДСБ и Атанас Атанасов все още не са решили в кой лагер да  застанат - дали да последват четата на Христо Иванов или да останат  с "лудите" пепейци, които съсипаха коалицията.