За „справедливо възнаграждение“ на служителите в МВР се обединиха евентуалните бъдещи коалиционни партньори в управлението на държавата. Експерти от „Продължаваме промяната“ (ПП), БСП, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Демократична България“ днес обсъдиха темата „Вътрешна сигурност“, пише "Флагман". 

„Справедливо възнаграждение и повишена техническа обезпеченост на служителите на МВР. Мисля, че никой няма проблеми с това“, посочи водачът на преговорите по ресора Асен Василев от ПП.

Николай Радулов от ИТН предложи лека корекция на този приоритет и той да е „създаване на система за справедливо възнаграждение“.

Радулов обясни: „Ние може днес да дадем справедливо възнаграждение, но много динамично се променя ситуацията с реалната покупателна способност и след половин година или след две години, когато няма система на определяне на заплатите, пак ще трябва да се занимаваме всички ние с това. Но обикновено заплатите на служителите на МВР изостават страшно много от средната заплата в страната. И затова трябва да се създаде система, която да позволява автоматично тя да се иновира.“

Асен Василев се обади: „Аз бих добавил и критерии, освен система. Нали така?“.

Друг представител на ПП припомни, че преди време заплатите се обновявали автоматично чрез съответния обвързващ коефициент. Това било записано в закона, но изведнъж този текст изчезнал. Сега заплатите в МВР определял министърът.

В крайна сметка четирите формации се обединиха, че корекция в определянето на възнагражденията трябва да има, но не стана ясно как точно ще стане това.

Консенсус бе постигнат и за „създаване на програма за обучение и специализация в чужбина“.

На преговорите бе допуснат и представител на синдикат в МВР, който успя да убеди експертите от политическите сили, че следва да се създаде нов образец на полицейските униформи. Проблемът с облеклото на служителите бил системен.

Атанас Атанасов от „Демократична България“ пък възропта срещу големия брой пенсионери в МВР.

„Не знам какво е точното число, но мисля, че не по-малко от три хиляди служители в Министерството на вътрешните работи има в момента, които са пенсионери“, каза Атанасов.

„Седем“, обади се Асен Василев, който допреди няколко седмици бе служебен министър на финансите.

„Хиляди?! Това е, колко, 20 процента ли“, попита възмутен Атанасов.

Проблемът с пенсионерите в МВР имал няколко аспекта.

Първо, това водело до задръстване на системата, защото тези хора били с дълъг стаж и всички били на ръководни позиции, с което на практика спирали израстването в йерархията и в службата на младите служители и на тези от средния ешелон.
То било несправедливо и бюджетно.

„Тези хора получават и пенсия, и заплата“, аргументира се Атанас Атанасов.

Да бъде извършен функционален анализ на структурата, звената и състава на МВР се разбраха още от четирите формации.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ