Правителството отпусна лекарствени продукти и медицински изделия на обща стойност 253 985 лв. като безвъзмездна хуманитарна помощ за пострадалото от военните действия население в Грузия. Пратката, която ще бъде предоставена на Министерството на здравеопазването на кавказката държава, съдържа апарати за изкуствено дишане, стомашни сонди, хирургически ръкавици, антибиотици, инфузионни разтвори и дезинфектанти. Правителственото постановление е съгласувано на подпис, съобщиха от правителствената информационна служба.
Допълнително, на Върховния комисар на ООН за бежанците ще бъдат преведени 100 000 лв. за подпомагане на бежанците от Южна Осетия, намиращи се на територията на Руската федерация.
В резултат на водените в Южна Осетия сражения, е налице тежка хуманитарна обстановка, изискваща спешна помощ за населението, пострадало от конфликта. Най-необходими са медицински продукти за оказване на помощ на ранените. По оценки на Европейската комисия засегнатите от конфликта са поне 150 хиляди души. Все още няма точни данни за ранените. Броят на бежанците и разселените лица е достигнал 90 хиляди души.
Хуманитарната помощ, отпусната от правителството, е своевременен израз на солидарност с пострадалото население на Грузия, включително и на лицата, намиращи се на територията на Руската федерация, допълват от правителствената информационна служба. /БЛИЦ