Вотът на недоверие срещу правителството беше отхвърлен с гласовете на управляващите. Цялата опозиция гласува против кабинета, същия вот дадоха и независимите народни представители, а един от тях се въздържа. От 235 гласували, 84 бяха за падане на правителството, 150 бяха против, един се въздържа, предаде парламентарният репортер на Агенция БЛИЦ.
Шестият вот на недоверие към кабинета Станишев беше внесен от опозицията с мотиви "заради нанесени морални и материални щети на българските граждани поради провала на правителството при спазване на правилата на държава член на Европейския съюз и усвояване на средствата от еврофондовете".
Дебатите по него преминаха при вял интерес и полупразна зала, премиерът не се изказа.

Опозицията обвини мнозинството в предателство на националните интереси, загуба на средства и уронване на престижа на България. Управляващото мнозинство от своя страна упрекна опозицията в търсене на скандали, създаване на несигурност и нестабилност.
След като в 16.10 ч. днес стана ясно, че кабинетът оцеля, премиерът заяви от парламентарната трибуна, че предсрочни избори чрез уличен натиск и нестабилност са вредни, защото следващите месеци ще са решаващи за това как се развиват реално оперативните програми. Той упрекна опозицията, че предоставя вредна алтернатива, защото служебно правителство, избори ще са пропиляно време, а амбицията е да се договорят до края на 2009 г. максимален брой проекти, финансирани от европейските фондове. Следващите месеци няма да са лесни за това управление, ще продължат и изкуственото създаване на скандали, нагнетяването на социалното напрежение. Такъв е политическия сценарий на някои и се учудвам, че българската десница, която има принос за европейската интеграция, влиза в този сценарий и обслужва интересите на партии, които не са в този парламент, аргументира се премиерът. Той заяви, че въпреки трудностите, България е имала успешна първа година и половина членство в Европейския съюз.
Станишев беше категоричен, че ще положи всички усилия да се промени усещането в много хора, че ползите не се разпределят справедливо, че правосъдието не е еднакво за всички. Ще разчитам и на силната политическа подкрепа и мотивация от мнозинството, ще изисквам още по-голяма всеотдайност от министрите, а от опозицията - критика, но обективна, отбеляза още премиерът. /БЛИЦ