В бюджета за 2009 година са предвидени мерки за минимизиране косвените последици от световната финансова криза за България. Това заяви премиерът Сергей Станишев след заседание на ИБ на БСП, предаде репортер на БЛИЦ.
Правителството предвижда да реализира допълнителна инвестиционна програма, насочена към българската реална икономика. За нея са отделени 400 млн. лева освен планираните 7% от БВП. Предстои да се уточни в кои сектори ще бъдат разпределени парите, каза премиерът.
Управляващите са се разбрали още да се капитализира с до 500 млн. лева Българската банка за развитие, която ще обслужва кредитните линии на българските банки.
Основната цел на бюджета е да се подобри бизнес средата, за да се привличат чуждестранни инвестиции, посочи още Сергей Станишев. За тази цел се предвижда изграждането на индустриални зони, заложено е облекчаване на осигурителната тежест и на редица лицензионни режими. Не се предвижда покачване на данъците през 2009 година, както правят други европейски страни, подчерта премиерът.
Според него бюджетът търси баланс между финансовата стабилност, икономическия растеж и социалните ангажименти. В тази връзка правителството предвижда значително увеличение на пенсиите, което ще стане на две стъпки. От април месец ще се промени коефициентът за тежестта на трудовия стаж от 1 на 1.1, а от лятото пенсиите ще се покачат с 20%. С тези мерки за четири години средната пенсия ще се увеличи почти 100%, похвали се Станишев.
Детските надбавки ще се увеличат на 35 лева, ще бъдат заделени средства и за програмата "Ин витро". Предвижда се и увеличение на кредитите за жилища от млади семейства до 35 години, което обаче предстои да се уточни от експертите, обясни премиерът.
Той каза още, че планира среща с главния прокурор, министрите на вътрешните работи и на финансите, и с председателя на ДАНС с цел по-добрата координация в борбата с организираната престъпност и корупцията. В тази връзка Станишев изрази подкрепата на правителството към прокуратурата относно последните съвместни операции с отделните институции в тази насока. Премиерът ще посети и съвместните екипи, които работят по злоупотребите по САПАРД.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ