Независимо от отношенията между Гърция и Украйна, България работи за осигуряването на алтернативни маршрути за доставка на газ. Това съобщи премиерът Сергей Станишев на пресконференция в МС. Той добави, че е постигната политическа договорка с Гърция за доставка на 2 млн. куб. м газ дневно през гръцките транзитни тръби и на втечнен газ.
Постигната е политическа договореност с Гърция за пускане на количества газ през тръбата на тяхна територия и за доставка на втечнен газ. Работим по различни варианти на действие, увери Станишев. Гърция можела да използва повече алтернативни източници и е осигурила вътрешното си потребление, затова изразила готовност да ни помогне. Има задържани количества газ в тръбата на Гърция, там налягането е по-високо и при отваряне на кранчето, газът ще потече към нас, обясни премиерът.
При разговорите му вчера с политическите ръководства на Украйна и Русия премиерът е заявил, че е неприемливо заради конфликта между двете страни милиони европейски граждани да бъдат заложници. Той е подчертал, че основната загуба, която те претърпяват, е загубата на доверие. Това е по-страшно от загубите на Газпром от спирането на доставките на газ, които възлизат на 800 млн. долара, е казал още Станишев. Украйна е заявила пред българския министър-председател, че ако руската страна подаде газ на станциите Писаревка и Волуевка те гарантират доставка с изваждане на 8% на т.нар. технически газ. Юлия Тимошенко е поела ангажимент да информира днес руската страна с молба да започне подаване на руски газ, като правителството на Украйна гарантира транзита и плащането на технологичния газ незабавно след съгласуването на цената за украинските потребители, обясни Станишев.
Петър Димитров е разговарял с турския икономически министър за бързо създаване на връзка с българската и турска газопреносна мрежа. Търсят се алтернативи извън трасето Русия. Алтернативите стават все по-ясни и ако някои се туткат, България съвсем скоро може да осигури алтернативни източници на газ. В общи линии съседите се отзовават и вероятно дори сме подценявали преките си съседи, за разлика от българската опозиция, която се опитва да удари правителството в гръб”, каза министър Петър Димитров. Той призова да не се наслагва криза върху криза, след като вече е овладяно социалното напрежение и осигурено топло за гражданите.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ