Правосъдният министър обясни бойкотираха ли политиците Консултативния съвет при президента

Категорично не става дума за бойкот. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева във връзка с прекратеното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, съобщава „Фокус".

„Днес проведохме свиканото от президента на републиката г-н Румен Радев заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, посветено на темата за корупцията и противодействието й. Бяха представени докладите, които са изготвени от различни институции. Дебатът започна, но се оказа, че от членовете на КСНС има лица, които са в служебни командировки зад граница“, обясни Цачева.

Тя каза още, че по-рано от заседанието са си тръгнали Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ. „Те участваха в представянето на докладите, взеха отношение по тях. Имат полет около 13.00 часа, заедно с парламентаристи от останалите парламентарни групи са в Брюксел на заседание на Интерпол, доколкото разбрах“, заяви Цачева.

„Беше ясно предварително, че вицепремиерът и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева е на международен форум на НАТО във Варшава, предварително поет ангажимент. Г-н Каракачанов като вицепремиер и министър на отбраната е във Франция, по покана на президента Макрон, изпълнява задължение, поето от визитата на френския президент по-рано лятото тази година“, коментира тя.

„При това положение президентът предложи заседанието да продължи следващия вторник на 17 октомври от 13.00 часа. Министър-председателят г-н Бойко Борисов категорично заяви, че тогава дори да има предварителни ангажименти на министри, които по право са членове на КСНС, ще бъдат тук, за да продължи дискусията. Категорично оспорвам появилите се в тази посока изказвания. Изненадана съм, че подобни не бяха направени в залата, където се проведе КСНС. Категорично не става дума за бойкот, още повече, че всички, които имаха отношение, изложиха докладите си“, заяви правосъдният министър.

Цачева каза, че не може да коментира кое е било първо във времето за членовете на кабинета, които не присъстваха на днешното заседание - международните ангажименти извън страната или КСНС. "Няма категорично и сянка, камо ли съмнение за някакъв бойкот".