Предателството е факт: Ето какво гласи новото френско предложение към РСМ ДОКУМЕНТИ

Темата със спорните въпроси по историята между София и Скопие не е спомената в пакета от предварителни документи

Правителството на СРМ публикува обновения вариант на предложението от Френското председателство на Съвета на Европейския съюз, което трябва да сложи край на българското вето за начало на преговорите на Скопие с ЕС.

То се състои от проект за преговорна рамкапроектозаключения на Съвета и позиция на ЕС за началото на преговорите. Темата със спорните въпроси по историята между София и Скопие не е спомената в пакета от предварителни документи.

За сметка на това Брюксел очаква от югозападната ни съседка осезаеми резултати в постигането на добросъседски отношения, както и спазване на Договора за приятелство с България.

"Съветът приветства намерението на Северна Македония да започне и постигне приоритетно съответните конституционни промени с оглед на включването в конституцията на граждани, които живеят в границите на държавата и които са част от други народи, като например българите".

Скопие ще поиска конституционните промени да бъдат на реципрочна основа и ще настоява София да признае македонско малцинство", заяви Павле Траянов, председател на Демократическия съюз, който участва в срещата на управляващата в РС Македония коалиция.

"Във френското предложение са дефинирани позиции за ясно и недвусмислено приемане на македонския език, както и протоколът да не присъства в преговорната рамка. Много важно – нашата позиция за по-нататъшно безусловно започване на преговорния процес и провеждане на междуправителствена конференция с ЕС също така е инкорпорирана в предложението, което ни бе предадено", каза премиерът Ковачевски, след края на консултациите с коалиционните партньори на правителството.

"Полученото френско предложение за премахване на българското вето за ЕС включва нашите забележки и представлява солидна основа за изграждане на сериозна и отговорна държавническа позиция за възможността, която се отваря пред държавата. Защитихме националния интерес и македонската национална идентичност. Защитихме и червените линии, за които говорихме в продължение на месеци", допълни още Ковачевски

Късно снощи външният ни министър в оставка Теодора Генчовска бе лаконична, че всъщност модифицирано френско предложение няма. "Знаете много добре, говорих го и на изслушването - това е един пакет от три документа, преговорна рамка, заключение и протокол. Няма второ френско предложение", категорична беше тя.

"Ако правителството вземе решение след процеса на консултации, че одобрява пакета, тогава мога веднага да организирам среща на междуправителствената комисия с Република България и да пристъпя към подписване на протокола. Мисля, че това ще съвпадне във времето с деня, когато Съветът на ЕС ще приеме преговорната рамка и целия този процес".

Това заяви на свой ред министърът на външните работи Буяр Османи, който също участва в пресконференцията. Той подчерта, че протоколът е съгласуван в Министерството на външните работи, но трябва да бъде одобрен от правителството, а правителството ще го разгледа в рамките на целия пакет.

"Пакетът има европейски и двустранен компонент. Двустранният компонент е протоколът и той вече не е в европейския пакет, а е двустранен с Република България, но е част от този процес", каза Османи.