Няма пряка опасност за националната сигурност на България заради конфликта в Южна Осетия, стана ясно след съвещанието при президента Георги Първанов с представители на правителството и специалните служби.
На утрешната среща на външните министри от Европейския съюз България ще предложи Бургас да стане координиращо пристанище за хуманитарната помощ към Грузия, обяви след съвещанието заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев. Той съобщи, че има готов план за евакуация на българите в Грузия и той ще влезе в действие, ако ситуацията го наложи, или ако самите българи, които са там поискат. Сънародниците ни ще бъдат изведени към Армения. В Грузия в момента има около 45 български граждани и два екипажа на влекачи, които обаче са извън зоната на конфликта. До момента има изявено желание за извеждане от страната само на две жени, които се намират в Батуми, като ще им бъде осигурено трасе да напуснат страната в посока Трабзон, Турция.
Грузия е поискала от България като хуманитарна помощ най-вече медикаменти, игли, спринцовки, болнично оборудване. Досега няма искане към страната ни за изпращане на миротворци в района на конфликта.

Реакцията на българското правителство и в частност външно министерство е била навременна, адекватна и точна, като позицията на страната ни се развива в съответствие със ситуацията в Грузия, заяви в началото на съвещанието президентът Георги Първанов. /БЛИЦ