Българската страна внимателно следи и анализира развитието на обстановката и военните действия в Южна Осетия. Стигна се до извода, че няма непосредствена заплаха за националната ни сигурност. България не извършва доставки на военно оборудване и материали за силите, участващи в конфликта. Това гласи официалното прессъобщение от прессекретариата на държавния глава след проведеното на "Дондуков" 2 съвещание във връзка със ситуацията в Южна Осетия. На него присъстваха представители на кабинета на министър-председателя, Министерството на външните работи и на специалните служби.
В дългосрочен план напрегнатата обстановка представлява риск за функционирането на транспортната и енергийната система, както и за цялостното развитие на Черноморския регион.
България подкрепя усилията на френското председателство на Европейския съюз за прекратяване на военния конфликт.
Българските държавни институции са единни в позицията си, че военните действия трябва да бъдат прекратени и да се намери мирно и трайно решение на проблемите.
Българската страна чрез Министерството на външните работи взема всички необходими мерки за осигуряване на безпрепятственото евакуиране на нашите сънародници от зоната на конфликта.
България декларира своята готовност да окаже хуманитарна помощ на пострадалото цивилно население, се посочва още в съобщението на прессекретариата на държавния глава.

На утрешната среща на външните министри от Европейския съюз България ще предложи Бургас да стане координиращо пристанище за хуманитарната помощ към Грузия, обяви след съвещанието заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев. Той съобщи, че има готов план за евакуация на българите в Грузия и той ще влезе в действие, ако ситуацията го наложи, или ако самите българи, които са там поискат. Сънародниците ни ще бъдат изведени към Армения. В Грузия в момента има около 45 български граждани и два екипажа на влекачи, които обаче са извън зоната на конфликта. До момента има изявено желание за извеждане от страната само на две жени, които се намират в Батуми, като ще им бъде осигурено трасе да напуснат страната в посока Трабзон, Турция.
Грузия е поискала от България като хуманитарна помощ най-вече медикаменти, игли, спринцовки, болнично оборудване. Досега няма искане към страната ни за изпращане на миротворци в района на конфликта.

Реакцията на българското правителство и в частност външно министерство е била навременна, адекватна и точна, като позицията на страната ни се развива в съответствие със ситуацията в Грузия, заяви в началото на съвещанието президентът Георги Първанов. /БЛИЦ