На тайна среща утре представители на трите формации - “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън”, ще обсъждат дали партията на Слави Трифонов да реализира проучвателния втори мандат. На сбирката предстои да се дискутират всички плюсове и минуси на едно бъдещо правителство на малцинството, пише Труд бг.

Според източници идеята е за правителство с кратък хоризонт, приоритет на което ще е промяна на Изборния кодекс. Правната комисия обсъди днес внесените шест проекта.


Все още оптимизмът на част от депутатите, че нови правила могат да се приемат в рамките на две седмици, не се е изпарил. От ГЕРБ обаче са категорични, че започне ли ремонт на Изборния кодекс, той никога не приключва в съкратени срокове.

Това е причината да се мисли за съставяне на краткосрочно правителство. От “Има такъв народ” обаче имали притеснения, че може да останат като заложници, ако не им бъде гласувана оставката.

Гаранции е трудно да получат. Тройката партии, които вече многократно обявяват, че са готови да управляват заедно - “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън”, имат общо 92-ма депутати.

Те декларираха, че не желаят подкрепа нито от БСП, нито от ДПС, нито от ГЕРБ. Има процедурни хватки, с които правителство на малцинството може да бъде гласувано в пленарна зала без подкрепа, защото се иска обикновено мнозинство. Въпросът е какво се случва с подобно правителство след това, коментираха юристи.

Една от най-известните бизнесдами в България и дългогодишен шеф в ”Хюлет-Пакард” Саша Безуханова е най-вероятният кандидат за премиер на “Има такъв народ”.

“От вас научвам. Не зная как да квалифицирам това - като слух, като провокация... Бих ви посъветвала да не участвате в интрига. Никой не е разговарял с мен и това не е нещо, върху което ще разсъждавам. Не знам откъде имате тази информация. Би ми било любопитно да науча”, бе коментарът на Саша Безуханова пред "Труд".

От партията на Слави Трифонов и днес предпочетоха да избягват въпроса за съставяне на правителство с техния мандат.

От парламентарната трибуна Тошко Йорданов заяви следното: “Дали ние ще направим кабинет или не? Първо ще видим какво ще направят ГЕРБ.

След това процедурата ще дойде при нас. След това ще видите какво ще направим ние. И ако случайно се стигне до трети мандат, т. е. то ще се стигне, и... ако се стигне и ние станем, те...

Ако отидем на трети мандат, този, който го вземе, хубаво да си помисли какво ще направи, защото средната част на залата (ГЕРБ - бел. авт.) може да го подкрепи, а това означава коалиция с тези, които трябва да бъдат поставени в дъното на политическия живот.

За ГЕРБ говоря”. По думите му в парламента няма формация, която да иска да се допре до ГЕРБ, защото “всеки извън ГЕРБ трябва да знае, че ако гласува нещо с ГЕРБ, ще е предател към българското общество”.

Думите му бяха изтълкувани като намек, че ще върнат мандата. Това обаче би означавало избори по старите правила, каквито нито една от партиите на протеста не иска.

Безуханова има платформа за демократично развитие на България

Саша Безуханова е българска бизнесдама и общественичка, почетен консул на Люксембург в България.

Тя е инициатор и основател на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (“България може”), която работи за устойчивото и демократично развитие на България.

Преди да се посвети на тази общественополезна кауза, тя има 20-годишна управленска кариера в Hewlett Packard (HP), където заема различни ръководни позиции.

Последно е директор направление “Публична администрация и образование” за световните развиващи се пазари, а преди това ръководи дейността на компанията в направление “Публичен сектор” за Централна и Източна Европа.

Контра

Никой не иска да преговаря за кабинет „Митов“

Груба грешка е да заобикалят ГЕРБ-СДС

 Даниел Митов

Въпреки поканата за преговори за подкрепа на кабинет на ГЕРБ с министър-председател Даниел Митов, никой не се отзова на нея. “Oткaзaхмe cрeщa c кaндидaтa зa миниcтър-прeдceдaтeл, излъчeн oт ГEРБ.

Идeoлoгиятa нa ГEРБ e кoрупция, нaглaceни oбщecтвeни пoръчки, oбръчи oт фирми. Тaкa, чe нямaмe никaквa дoпирнa тoчкa c тях. Бългaрcкият нaрoд нe иcкa пoвeчe упрaвлeниe нa ГEРБ. Нямa зa кaквo дa cи гoвoрим”, обяви Aтaнac Aтaнacoв oт “Демократична България”.

По-късно от “Има такъв народ” също обявиха, че няма да участват в разговори с ГЕРБ.

“Поканихме Борисов на изслушване - него го няма. Така че те могат да правят каквото си искат, въпросът е ние какво решение ще вземем.

Като сме казали, че няма да се водят разговори за кабинет с тези партии от статуквото, няма да се водят”, каза депутатът Станислав Балабанов.

Груба политическа грешка са опитите да се заобикаля ГЕРБ-СДС, обобщи отказите на двете партии номинираният за министър-председател Даниел Митов. “Когато се управлява се носи отговорност.

ГЕРБ я носи повече от десетилетие. Нормално е да има тежест и да се отразява на парламентарните баланси, но въпреки повече от десетилетие отново е на първо място.

840 хиляди избиратели не могат да бъдат подминавани с лека ръка. Готови сме да влезем в разговори, ще водим прозрачни и ясни преговори около коалиционно правителство с конкретни политики и цели”, коментира още Митов.

Премиерът Бойко Борисов: ГЕРБ са готови за нови избори

Не съм решил да правя шоу

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че партията му е готова за избори, ако антиГЕРБ коалицията в парламента не успее да предложи правителство в рамките на 45-то Народно събрание и се премине към служебен кабинет и предсрочни парламентарни избори.

“Ако оставят Радев (президентът, б. р.) да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти и на този кабинет на задкулисието и да се срещнем на нови избори, когато и да са те!”, заяви Борисов, минути след като бе изписан от УМБАЛ “Софиямед” след спешната операция на дясно коляно.

“Не, няма да се кандидатирам за президент!”, обяви лидерът на ГЕРБ във фейсбук малко по-късно, след като изявлението му, че е готов за битка и на президентските избори, бе прието като заявка за “Дондуков”2.

Борисов обърна внимание, че “Демократична България” сега били готови да направят коалиция с “Има такъв народ”. Но припомни отношението на Иван Костов към Слави Трифонов.

“Бяхме веднъж със Слави Трифонов на кино и срещнахме Иван Костов с неговата съпруга пред киното. Той се здрависа с мен, Слави Трифонов си подаде ръката, Костов си бръкна в джоба и не му подаде ръка.

Премиерът коментира лаконично и отношенията си със Слави Трифонов: “Той реши да прави партия, аз още не съм решил да правя шоу”.