Председателството на ЕС ще ни струва скъпо - даваме 160 000 лева само за шалове! Тръгва нов лимитиран тираж на монетите от два лева (СНИМКА)

Шалове за 160 000 лева ще бъдат раздадени по време на Българското европредседателствокато парите ще бъдат разпределени за 900 луксозни и 16 000 стандартни шалчета. 

Подаръци ще има и за мъжете. 287 000 ще струват вратовръзките, като от тях 1100 ще бъдат луксозни, а 20 000 – стандартни. Това са пари от държавния бюджет, които са отделени само за целите на европредседателството. 

„Съединението прави силата" ще бъде девизът на българското председателство на Европейския съвет. Цветовете ще бъдат синьо и жълто, а логото ще е шевица.

„Традицията в раздаването на подаръци съществува, откакто съществуват ротационните председателства. Това са традиционни пакети, в които има шал за дамите, вратовръзки за мъжете. Традиционните подаръци в Европейската комисия са шал, вратовръзка, тефтер и химикалка. Има и други, които са от т.нар. „полезни подаръци” като зарядни батерии, преходници за мобилни устройства, както и тези, които остават за спомен. При нас това ще бъде монета. Тиражът на 2-левовата монета догодина ще бъде посветена на Българското европредседателство. Ще направим и марка с логото, която да остане спомен за всички делегати. Основните цветове, на които ще се заложи, са синият и жълтият”, обясни в студиото на „Здравей, България” Яна Дочева, директор на дирекция „Подготовка и провеждане на председателството”. 

И още нещо. Малката ракия става още по-малка. По време на официалните обеди и вечери ракията ще бъде 25 мл, а не както е обичайно – 50 мл. 

А къде ще се провеждат срещите? 

Страната ни ще бъде домакин на общо 230 събития и срещи. Други 1500 ще бъдат организирани в Брюксел и Люксембург. За шест месеца по време на председателството се очаква България да бъде посетена от 22 000 души. 

„За работните обеди – НДК на последния етаж, където преди се помещаваше ресторант. Над 300 души трябва да се съберат за някои от събитията, а са малко залите, които могат да поберат толкова много хора накуп. Затова ще се използват Резиденция „Бояна” и в „София Тех Парк”. По отношение на кетъринга, ще се разчита на спонсорство на резлични български производители. Около 1 милион и 700 хиляди лева са отделени за храна по време на българското председателство на ЕС”, добави Яна Дочева, директор на дирекция „Подготовка и провеждане на председателството”.