Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Ди Паола оцени в разговор с премиера Сергей Станишев политическия и военен принос на България в Алианса като съществен и благодари на страната ни за това, съобщиха от правителствената информационна служба.
Ние винаги сме били стабилен и конструктивен партньор и ще участваме в реализацията на общите цели на НАТО според възможностите си и след преценка на новите предизвикателства, каза министър-председателят.
Двамата обсъдиха елементи от новата стратегическа визия на организацията и приоритетите, които ще бъдат конкретизирани на предстоящата среща на върха през 2009 г. Те се обединиха около мнението, че основно предизвикателство за НАТО е благоприятното развитие на действията в Афганистан. Министър-председателят Сергей Станишев изтъкна, че решаващо ще е укрепването на местните институции и развитието в икономически и политически план, защото именно те ще осигурят необходимата стабилност.
Пред адмирал Ди Паола премиерът подчерта принципната позиция на България, която подкрепя разширяването на НАТО с Хърватия, Албания и Македония и го оценява като стратегически важно за сигурността на Балканите. България е фактор за стабилност в Югоизточна Европа и района на Черно море и залага на регионалното сътрудничество като ключ за преодоляване на историческото наследство. Вярвам, че членството в НАТО ще донесе на тези три държави вътрешна и външна стабилизация, което е много важно, допълни той. Според него трябва да продължат и усилията на КFOR и в Босна и Херцеговина, докато не се осигури пълна стабилност в Западните Балкани.
Необходимостта от конструктивен диалог с Русия също бе тема на разговора между премиера Сергей Станишев и адмирал Ди Паола. България би могла със своята експертиза и доброто познаване на Русия да има принос в това отношение, каза министър-председателят.
Премиерът представи на госта международните инициативи на България – за провеждане на енергиен форум на високо равнище през април 2009 г. и за активна работа за намиране на общ подход при разрешаване на замразените конфликти. Засегнат бе и въпросът за модернизацията на българската армия. /БЛИЦ