Когато дойде време да плащаме в бюджета, плащаме за 360 болници. И някой доктор да каже, че капацитетът на някоя болница е изчерпан, е несериозно. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министър-председателят Бойко Борисов, представяйки икономическите мерки на държавата, които ще действат при извънредното положение.

"Софийската и пловдивската зала са заредени с легла. Защо се създава такава паника? Ако някоя болница се чувства претоварена, с 10-20 пациента... Като почнем в края на месеца да плащаме заплатите с по 1000 лв. отгоре, да не стане, че са малко.

Трябва да сме свити като юмрук, иначе няма как да успеем", категоричен бе той.

Борисов съобщи страхотна новина насред пандемията от COVID-19 НА ЖИВО

Борисов съобщи, че правителството отделя половин милион лева за увеличените разходи за МЗ, МО и МВР. По отношение на бизнеса и заетостта - 4,5 млрд. лв. ресурс, в това число половин милиард за Българската банка за развитие. Те служат за гаранции на бизнеса.

 200 млн. пък ще бъдат дадени за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск, без да бъдат съкращавани. 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40 - работодателите. 

"Плащането на данъци се отлага до 30 юни. Това е с по-малко с 600 млн. лв. по-малко в хазната. Близо 50 млн. лв. ще гласуваме на МС за най-нуждаещите се пенсионери, както правим на всеки Великден и всяка Коледа", съобщи още Борисов.

"Ние се водим от правилото: Да спасим живота на възрастните и да осигурим работа на младите", изтъкна той.

"Всеки, който в момента работи, е герой, защото благодарение на неговия труд икономиката работи", каза още премиерът.

"Сега се борим да спасим живота на възрастните и да осигурим живота на младите. Има една артерия. По нея в момента тече животът на страната, стопанско-икономическия. Затова толкова ревниво пазим, да отидат хората и да не затворим заводите.  
Ако трябва и дълг ще направим, но той ще дойде, когато похарчим парите. Не искам да задължавам младите.

Ако се стегнем, ще издържим 1-2 месеца", подчерта Борисов. 

"В края на месеца ще разберем колко е загубила икономиката. Сигурен съм, че числата са огромни. Мисля, че тези 4,5 млрд. изобщо няма да са достатъчни", посочи той.  


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!