Доволен съм, че стимулът от 75 лв. действа и успяхме да ваксинираме 95 хил. души през последните дни. Хората трябва да знаят, че болните от диабет и сърдечни заболявания трябва да са приоритетно ваксинирани, обясни премиерът.

Ако продължаваме с по 30 хил. души на ден, ще махнем пика от следващата вълна и няма да има хора, които да чакат пред входовете на болниците. Моля ви, всички трябва да преминем заедно през това, ако не искаме да има затваряне, обяви той.
Мисля, че тези средства са достатъчни за този момент, пенсионерите са най-уязвимите, заяви той.

Искам ясно да кажа, че аз докато съм премиер няма да имаме задължителна ваксинация. Когато видим, че нямаме натиск над здравната система, имаме нива над 80% ваксинация, ще премахнем зеления сертификат.

В последната седмица моята задача беше да видим с енергийния министър и министъра на финансите да видим дали може да намалим цената на газа.

За инфлацията имаме два компонента - единият е на международно ниво и нямаме контрол над това. Качихме линията на бедност и това се превръща в консумация и харчене на пари, което е допълнителна компонента над европейската и дава 1,5% инфлация.

Ние с бързи темпове трябва да правим нашите си инвестиции. Имаме няколко метода и за цената на тока. Трябва да се използва целият капацитет в България и да видим дали всички договори са направени по правилния начин. Търсим възможност и да намалим цената на газа, посочи Петков.

Този мораториум ще бъде вдигнат, когато бъде направен анализът, отсече той.

Той коментира и позицията към НАТО и дали има разминавания във вижданията със Стефан Янев. "Той бе изразил своя позиция във фейсбук. Това, което с него обсъдихме, че този тип стратегически решения трябва да се коментират след обсъждане в Министерски съвет. Никой не ни е питал дали искаме такива войски, нито сме го обсъждали.

Това е хубавото на нашето правителство. Ние се влияем само от българския интерес. Никой не може да ми вдигне телефона на мен и да ми каже какво да правя. Точка.