Поредната криза с боклука може да превърне София в най-мръсната европейска столица, като така ще бъде продължена класацията на отрицателните български „рекорди”. Върху тези тъжни „постижения” се спира Георги Папакочев в коментар за Дойче веле.
Европа обича статистиките и не се притеснява да ги прави редовно – все пак те са своеобразно огледало на членките в „клуба на богатите”, както българските медии наричаха ЕС преди 2007 година. Превъзходната степен с отрицателен знак, която маркира българските реалности напоследък, илюстрира недвусмислено посоката, в която се движи най-бедната европейска членка през третата година от пребиваването си във въпросния клуб.
Световно постижение по замърсеност
В доклад на Министерството на околната среда и водите, разпространен тези дни от АФП, се констатира, че българският въздух е най-замърсен в Европа със своите 55 микрограма прах на кубичен метър, а сателитният на столицата град Перник е с почти „световното” постижение по замърсеност от 71 микрограма на кубически метър. Този въздух с нож да го режеш, камо ли да го дишаш, биха казали лекарите!
Само за първите два месеца от годината страната е постигнала и друг европейски рекорд – в т.нар. ”социални домове”, както неизвестно защо наричат сиропиталищата, са били захвърлени над 200 деца до 3-годишна възраст. Според местната Фондация „За нашите деца” в момента близо 9000 деца са на държавно отглеждане, като 70 на сто от тях били от ромски произход.
В края на февруари европейската статистическа агенция Евростат определи Северозападна България като най-бедния район на континента. Неговите жители са имали БВП от 2600 евро на глава от населението, което е 25 на сто от средния в Европа. Така в най-сиромашката членка на ЕС беше идентифицирано и местообитаването на нейното най-бедно население.
Рекордите валят
Това обаче не означава, че българинът се радва на евтини стоки. Напротив. Според изследване на една от авторитетните български финансови интернет-страници, населението на страната е принудено да купува най-скъпия в света пакет от девет всекидневни стоки – бензин, захар, прясно мляко, замразено пиле и други. Сравнителното изследване е показало, че цигарите и кока-колата са най-евтини в страната, която праща своите джебчийки чак в Австралия и чиито граждани нямат никакво доверие към институциите на многопартийната демокрация - политическите партии, парламентът и правителството, както констатираха в голямо европейско изследване в началото на март група авторитетни български социолози.
Така от началото на годината рекордите валят и нищо чудно поредната боклучена криза да класира София сред най-мръсните градове не само в ЕС, но и на Балканите. Което едва ли ще направи някому в страната по-голямо впечатление от местния рекорд на пернишки пияница, който през миналата година е нощувал над 100 пъти в градския отрезвител. /БЛИЦ