Заместник-командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Гари Спиър се срещна на полигон "Ново село" с представители на областните администрации на Сливен, Ямбол и Бургас. На срещата по покана на командващия сухопътните войски у нас ген.-лейтенант Иван Добрев, присъстваха и кметове на населени места около полигон „Ново село” и база "Безмер".
Целта на срещата бе опознаване между централната и местна администрация от региона и американските военни, обсъждане на въпроси от взаимен интерес, свързани с разполагане на американски военнослужещи в региона, както и запознаване на областните управители и кметовете с намеренията за съвместно ползване на съоръженията на полигон „Ново село”.

През май 2011 г. трябва да бъде въведена в експлоатация стационарната база за разполагане на американските войски на полигона. В момента 75% от наетата работна ръка на полигон „Ново село” е от българи. В момента там върви обучение за съвместното българо-американско учение „Българска пантера 08”, което трябва да приключи до 17 октомври т.г.

На срещата са представени също и някои от хуманитарните проекти, изпълнявани от американските военни на територията на региона. Това са самостоятелни проекти, които не са свързани с военни операции, а по-скоро с оказване на помощ на цивилното население. Такива проекти има реализирани и на територията на Сливенска област.

На срещата областният управител на Сливенска област Христина Чолакова е поставила въпроса за недостатъчната информираност на местното население относно наемането на работна ръка, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. /БЛИЦ